Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Osvěta pokračuje :o)

Peníze dělají peníze. A blog, jak to vypadá, dělá blog. Zveřejnil jsem první článek a pod ním se objevily první názory. Na některé stačí odpovědět tam, některé odpověď vyloženě nevyžadují, a jiné si pro změnu, tedy alespoň dle mého soudu, zaslouží samostatný článek. Například tato: Vidíte,a tak je možná dobře, že s Váma děcka dlouhodoběji nejsou. Nemyslím to zle, vím, že svoji psychiku nemůžete, a že Vás to hodně trápí. Ale při běžném denním provozu nastávají všelijaké krizové situace, a rodič, který ve větší míře přenáší svou úzkost na malé, popřípadě nevnímá jejich úzkost, protože sám je zrovna někde v hluboké černé díře, se na děckách tak trochu podepíše. Dokud jsou malé, tak si to třeba ještě neuvědomujete, protože hodně překryje jejich zatím bezpodmínečná láska k Vám, ale v pubertě to může být mazec. http://blog2.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A120120_241928_blogidnes

Přemýšlím, jak to napsat, abych se autorky příspěvku nedotkl, ale je to těžké. To je totiž hrozná pitomost, co napsala. A škodlivá. Na druhou stranu jsem jí ovšem za její příspěvek vděčný. Krásně totiž ukazuje, jaké mýty a pověry ohledně psychických poruch mezi lidmi kolují. A že tedy ta moje „osvětová činnost“ je potřeba. Pravda, někdo může namítnout, že to stejně nemá cenu. Že je to jako s tím hrachem, co se hází na stěnu.  Je to možné. Ale zatím ještě nebudu házet flintu do žita. Kór, když jsem teprve začal.
Takže: Ano, psychické poruchy obecně, nejen deprese či bipolární porucha, dokáží člověku řádně zkomplikovat život. To beze sporu. Ale na rozdíl od většiny jiných druhů onemocnění se někdy dokáží  člověku alespoň částečně revanšovat. Nabídnou mu jiný způsob vnímání. Ukážou mu skryté stránky jeho mysli. Záleží pak už jen na daném člověku, zda, do jaké míry a jakým způsobem toho využije. Zda se třeba naučí být vnímavější , chápavější a tolerantnější ke svému okolí.
Někdy je samozřejmě průběh nemoci takový, že člověku třeba znemožní chodit do práce. Nicméně mám kamaráda, který má plný invalidní důchod, tu a tam si pobude v psychiatrické léčebně, a syna ve střídavé péči má. A znám samozřejmě spoustu rozvedených matek, které se potýkají s nejrůznějšími psychickými potížemi, kde deprese a úzkostná porucha budou nejspíš v čele žebříčku, a nikoho zatím ani nenapadlo nějak zpochybnit jejich schopnosti se o děti postarat.
A jak to vnímají děti? Děti bychom neměli v tomto ohledu podceňovat. Když dětem věci vysvětlíte, velice brzy se je naučí chápat. Moje děti vědí, že tatínek bere léky a proč je bere.  Vědí,  že „tatínek je někdy smutný“. A dokáží se k tomu stále lépe postavit. Což, myslím si, není do života vůbec k zahození. Uvedu vám takový příklad. O prázdninách, když byly děti u mě, se odehrál ošklivý výstup mezi mnou, jejich matkou a jejím milencem. Dost mě to sebralo a dětem to bylo jasné. Nicméně se zachovaly naprosto úžasně. Nejenže nezlobily, což někdy, když jsou všechny tři pohromadě, dokáží opravdu ukázkově. Ale snažily se mi pomáhat. Samy od sebe nachystaly snídani, uklidily kuchyň… byl jsem na ně moc pyšný.
To je dnes trošku takový trend (možná o tom časem napíšu samostatný blog) – vychovávat děti ve skleníkovém prostředí. Jak fyzicky, tak psychicky. Maminky dbají až příliš úzkostlivě na hygienu (to třeba, když jsem chodil k jedněm známým, jsem si musel jít, než jsem se mohl miminka dotknout, hezky pečlivě umýt mýdlem ruce ), obkládají  nábytek molitanem a zásadně se snaží děti držet stranou jakýchkoliv rodinných problémů a konfliktů. Není  to dobře a nejeden dětský lékař i psycholog vám to potvrdí. Takové děti mají sníženou imunitu. Nemají obranné reflexy. Neumějí třeba vůbec padat. A nevědí si rady v krizových situacích.
Takže abych se vrátil k těm svým psychickým problémům  a nějak to uzavřel: Ano, dává mi to zabrat. Někdy opravdu hodně. Ale zvládám to. A pro mé děti je nejdůležitější to, že vědí, že je nade vše miluju. Neméně důležité je, že u mě mají výborné zázemí, kde se jim líbí a kde se mohou rozvíjet, protože já se neustále snažím vymýšlet pro ně nějaký kreativní program. A to, že mám občas nějaké obtíže na děti nemusí mít negativní dopad vůbec žádný. Naopak, jak už jsem naznačil, můžete to mít vliv naopak pozitivní. A nejstarší dcera už v pubertě je.
Soud je za týden. Držte nám palce.

Autor: Igor Indruch | pondělí 23.1.2012 9:57 | karma článku: 7,33 | přečteno: 714x
  • Další články autora

Igor Indruch

Eliška a její rod

V dnešním blogu vám chci představit zajímavou ženu a autorku Elišku Antošovou, jejíž knihu Na autismus jedině autibiotika již brzy vydám ve svém nakladatelství.

15.10.2021 v 13:45 | Karma: 3,93 | Přečteno: 186x | Diskuse| Poezie a próza

Igor Indruch

Jakubův příběh

V tomto článku vám chci představit jednoho moc zajímavého autora. Autora, který se od ostatních autorů tak trochu liší.

5.8.2021 v 18:08 | Karma: 5,09 | Přečteno: 260x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Jak je důležité míti Bedny

Legrační na tom je, že jsem s tou knihou původně nechtěl mít vůbec nic společného. Já totiž nemám moc rád díla, ve kterých se zbytečně vraždí, mučí apod. Nejsem například vůbec fanouškem Quentina Tarantina.

4.8.2021 v 13:48 | Karma: 14,83 | Přečteno: 508x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Trampoty malého nakladatele II.

Po první, úvodní části, která byla, ano, poněkud nudná, několik „veselých historek z natáčení“. Není to opravdu vždycky jednoduché – udělat knížku. I když na první pohled to kdovíjak složitě nevypadá.

3.8.2021 v 12:25 | Karma: 6,92 | Přečteno: 178x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Trampoty malého nakladatele I

Krátké glosy a postřehy o tom, jaké to je, když se člověk rozhodne na stará kolena vydávat knihy. Na první pohled je to možná taková nudná, nezáživná činnost. Nicméně dá se při tom užít legrace i přijít o nervy.

19.7.2021 v 12:30 | Karma: 7,44 | Přečteno: 148x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Prokletím očkování možná je, že chrání proti smrtelným chorobám, míní Válek

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Milující otec. Křesťansko-ateistický zenbuddhista. Překladatel na volné noze. Autor dvou knih.