Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kouření v restauracích - polemika s Petrem Mazákem

Petr Mazák je bloger, který mě svými články zaujal. Rozhodně není hloupý. Nicméně ve svých dvou článcích na téma kouření v restauracích se dopustil, dle mého soudu, několika omylů.
  1. Otázka svobody: okřídlená floskule praví, že „svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého“ - což není vždy tak jednoduché a otázka kouření ten problém ilustruje velmi názorně. Bude-li v kuřáckém podniku 99 nekuřáků a jeden kuřák, který si zapálí cigaretu, svoboda všech 99 nekuřáků bude tím pádem okamžitě nahlodána. Mohou samozřejmě kuřáka požádat, aby šel kouřit jinam, ale ten může argumentovat, že kouřit je jeho právo. A bude mít pravdu. Co se bude dít pak?
  2. Otázka veřejného prostoru a veřejně přístupného prostoru.  Zde se Petr Mazák dopustil zavádějící definice. Restaurace není pouze „veřejně přístupný prostor“. Veřejně přístupný prostor je, když mám třeba pozemek, přes který vede pěšina. A já se rozhodnu, přestože se nejedná o věcné břemeno, že ten pozemek neoplotím a nechám lidi dál používat tu pěšinu. Restaurace je prostorem, kde je provozována SLUŽBA jako předmět podnikání. A tato služba je primární. Soukromí prostoru sekundární. Restaurace či provozovna zde funguje jako ROZHRANÍ mezi prostorem soukromým a veřejným. Toto rozhraní je regulováno od nepaměti. Liší se pouze rozsah a formy regulace.
  1. „V socialistickém fašismu, na druhou stranu, jsou jedni utlačováni, protože se druhým nelíbí. “ - zde použil Petr Mazák poněkud expresivnější formulaci. Ta ovšem není na místě. Jak už jsem psal v bodu jedna, s tou svobodou to není vždy úplně jednoduché a jednoznačné. Uvedu takový příklad či podobenství. Vyprávěl prý kdysi náčelník jednoho domorodého kmene: „Za starých časů se nám žilo dobře. Zem patřila všem a nikomu. Lidé žili v tlupách a každá tlupa měla svého náčelníka a svá pravidla. Když se někomu v nějaké tlupě nelíbilo, prostě se sebral, šel o kus dál, a tam si založil vlastní tlupu. Potom přišel bílý muž, řekl, že zem patří jemu, a rozdělil ji na státy a na pozemky. Od těch dob už nejsme svobodni, protože nemůžeme žít, jako dřív. Musíme žít podle zákonů bílého muže.“

Ve stávajícím uspořádání naší společnosti na sebe různé „svobody“ neustále narážejí. Narážejí na sebe svobody jednotlivců, dost často jsou v konfliktu svobody jednotlivců a skupin atd.

Proto máme demokratický politický systém, který se snaží rozhodnout o tom, která svoboda dostane přednost. A ano: v mnoha případech se stává, že se některá skupina pak cítí takovým rozhodnutím ve svých svobodách omezena.

Sporných otázek je dnes celá řada. Například otázka hazardu. Otázka emisních limitů a životního prostředí obecně. Atd.

V zastupitelské demokracii existují určité paradoxy. Volíme si strany a zastupitele v naději, že budou ve vládě, parlamentu a senátu hájit naše zájmy. Ne vždy je však naše očekávání splněno. Tam je potom na místě se ptát, zda jsme si tu politickou reprezentaci vybrali správně.

V zásadě by se však mělo v takových otázkách jako kouření v restauracích apod. rozhodovat na základě konsenzu. Neboli převažující shody. Konsenzu zpravidla předchází určitý diskurz neboli rozprava.

Jak již jsem napsal v bodu 2, je oblast „rozhraní“ mezi soukromým a veřejným prostorem regulována. Do toho rozhraní patří prakticky veškerý obchod, služby, kultura atd. Konsenzu, že je zde třeba určité regulace, bylo dosaženo už dávno a skoro nikdo to nerozporuje. Průběžně se však vede rozprava o tom, co přesně je třeba regulovat a jak. A to z toho důvodu, že potřeby a postoje společnosti se v čase mění.

Pokud bude výsledkem současného diskurzu rozhodnutí, že je třeba kouření v restauracích zakázat, nebude se jednat o žádný „socialistický fašismus“. Bude to naprosto v pořádku. Samozřejmě to ale nebude nijak vypovídat o tom, zda to bude správné či nikoliv.

Druhá věc je, že takový zákaz nemusí nutně vyjadřovat skutečnou vůli většiny voličů. Že se nebude jednat o konsenzus, ale o diktát. A to je v této, ale nejen v této, otázce klíčové: Konsenzus ano. Diktát nebrat.

Autor: Igor Indruch | středa 17.12.2014 10:25 | karma článku: 14,22 | přečteno: 1349x
  • Další články autora

Igor Indruch

Eliška a její rod

V dnešním blogu vám chci představit zajímavou ženu a autorku Elišku Antošovou, jejíž knihu Na autismus jedině autibiotika již brzy vydám ve svém nakladatelství.

15.10.2021 v 13:45 | Karma: 3,93 | Přečteno: 186x | Diskuse| Poezie a próza

Igor Indruch

Jakubův příběh

V tomto článku vám chci představit jednoho moc zajímavého autora. Autora, který se od ostatních autorů tak trochu liší.

5.8.2021 v 18:08 | Karma: 5,09 | Přečteno: 260x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Jak je důležité míti Bedny

Legrační na tom je, že jsem s tou knihou původně nechtěl mít vůbec nic společného. Já totiž nemám moc rád díla, ve kterých se zbytečně vraždí, mučí apod. Nejsem například vůbec fanouškem Quentina Tarantina.

4.8.2021 v 13:48 | Karma: 14,83 | Přečteno: 508x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Trampoty malého nakladatele II.

Po první, úvodní části, která byla, ano, poněkud nudná, několik „veselých historek z natáčení“. Není to opravdu vždycky jednoduché – udělat knížku. I když na první pohled to kdovíjak složitě nevypadá.

3.8.2021 v 12:25 | Karma: 6,92 | Přečteno: 178x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Trampoty malého nakladatele I

Krátké glosy a postřehy o tom, jaké to je, když se člověk rozhodne na stará kolena vydávat knihy. Na první pohled je to možná taková nudná, nezáživná činnost. Nicméně dá se při tom užít legrace i přijít o nervy.

19.7.2021 v 12:30 | Karma: 7,44 | Přečteno: 148x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Milující otec. Křesťansko-ateistický zenbuddhista. Překladatel na volné noze. Autor dvou knih.