Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vadí nevadí

Nebo přesněji: když vadí, co by vadit nemuselo a nevadí, co by vadit mělo. Bude řeč o tom slavném čtyřlístku. A o genderu. Jo, o genderu. 

Takže kreslíř Bohumil Fencl dostal padáka. V podstatě asi zaslouženě, protože si dovolil něco, co je z profesionálního hlediska nepřijatelné. Na druhou stranu mě docela překvapilo, že se „drze přiznal“. No, asi je to jinak férový chlap. Protože podle mého názoru to šlo uhádat. Auto určitě. Babka hůř.

Každopádně: dítě, které o sexu mnoho neví, to tam neuvidí. Dítě, které toho ví o sexu dost na to, aby to tam objevilo, se tím pobaví a nic víc. Nijak ho to nepoškodí.

Poškodí ho trošku něco jiného. A to, že ten obrázek je dokonalou ukázkou genderových stereotypů.

Máme tam dva policisty, ale žádnou policistku. Tedy dva muže vystupující jako autority. Lidi, kteří ovládají ostatní lidi. To ovládání druhých je na tom obrázku patrné zcela jasně. A nejmarkantněji u toho policisty v popředí. Muž velí, žena se podřizuje. Dokonce bychom v té scéně mohli, kdybychom chtěli, vidět i náznak sexuálního obtěžování.

Máme tam dvě krásné mladé maminky. Ani jednoho otce. Obě maminky jsou štíhlé, dlouhonohé blondýny oděné v sexy minisukně a vypasovaná trička.

Dva osamělí muži v civilu, kteří se na obrázku vyskytují, si dopřávají požitku z tabákových výrobků.

Včil samozřejmě čekám ohlasy typu co jako blbnu, proč do toho tahám gender apod.

No, ono nejde ani tak o ten jeden obrázek. Jde o to, že ten obrázek lze použít jako takovou hezkou názornou ukázku toho, k čemu ten gender vlastně je. Když nedávno probíhaly diskuze o zrušené výstavě Karla Richtra, nebyla nouze o názory, že gender je zbytečnost či dokonce zlo. Vsadím se, že lidé, kteří se o genderu takto vyjadřují, v životě nepřečetli jedinou genderovou publikaci. A co nepřečetli. Bez gůglení ani nebudou schopni nějakou uvést. Tudíž se vyjadřují k něčemu, o čem lautr nic nevědí.

Jak jsem uvedl, inkriminovaný obrázek Bohumila Fencla je typickou ukázkou steretypního vykreslování reality. Proč je to špatně? Protože to na děti podprahově působí. Pomáhá to utvářet jejich názor na to, co je „normální“. Já si nemyslím, že  na rozdíl od těch lechtivých vtípků zde Bohumil Fencl něco sledoval. Ne. On nakreslil realitu tak, jak ji vnímá sám. Vůbec ho nenapadlo, nakreslit tam policistku nebo tátu s dítětem. A mužům dal samozřejmě do úst cigaretu, protože cigareta je přece tradiční symbol toho správného chlapáctví.

A k tomu právě slouží gender - abychom se naučili na věci dívat a zobrazovat je jinak, než jsme dosud byli zvyklí. Abychom vybředli ze stereotypu.

Podívejme se třeba na historii. Dobře víme, že po staletí v podstatě neexistovala snaha o nějaké objektivní zachycení dějin. Říkalo se, že „dějiny píší vítězové“. Byla to pravda. Veškeré snahy o kritické zachycení dějin jsou poměrně mladého data. Pozdě, ale přece. Nicméně, dokud mezi historiky převládali muži, navíc muži, kteří byli vychováni a vzděláni v tradičním patriarchálním modelu, tak přes veškerou snahu nedokázali historické události popisovat, analyzovat a vysvětlovat opravdu objektivně. Protože to dělali z mužského pohledu. Nikoliv z nějakého zlého úmyslu. Nikoliv ve snaze nějak diskriminovat či zastiňovat ženy v historii. Ale je prostě vůbec nenapadlo, že by to mohli dělat jinak. Dělali to tak, jak byli zvyklí, jak je to učili, jak to viděli u svých předchůdců. A proto do toho vstoupily genderové historičky (a dnes už i  historikové). Aby nabídli jiný pohled.

Samozřejmě řada z vás řekne, že je nějaký ten genderově jiný pohled nezajímá, že si vystačí s tím, co znají. OK. Ale některé lidi to zajímá. Třeba mě. Mě zas třeba nezajímá jakákoliv televizní zábava. Ani ta soukromá, ani ta takzvaně veřejnoprávní. A přesto to existuje a stojí to ročně spoustu peněz. Taky mě vůbec nezajímá fotbal a hokej. A taky to existuje a do rozvoje mladých hokejistů a fotbalistů stát investuje nemalé prostředky. A tak bychom mohli pokračovat.  Gender je zde prostě od toho, aby obohatil nabídku. Ne každý se musí se vším, co z genderových studií  pochází, ztotožnit. Protože i v této oblasti působí jenom lidé, kteří se mohou mýlit a dělat chyby. Ale já osobně jsem vždy raději, když si třeba v restauraci mohu vybrat z deseti jídel a ne pouze ze dvou. Když je na čepu víc než jen jedno pivo.

Tož tak. Nemusíte genderovou problematiku milovat. Nikdo vás nenutí. Ale třeba někdy, když nebudete mít nic lepšího na práci, se na něco tou genderovou optikou zkuste podívat. Zdrojů u nás už dnes existuje docela dost. Stačí troch zagůglit. Třeba objevíte zajímavé věci. A možná se dozvíte i něco sami o sobě.

Autor: Igor Indruch | středa 6.1.2016 16:35 | karma článku: 16,71 | přečteno: 1016x
  • Další články autora

Igor Indruch

Eliška a její rod

V dnešním blogu vám chci představit zajímavou ženu a autorku Elišku Antošovou, jejíž knihu Na autismus jedině autibiotika již brzy vydám ve svém nakladatelství.

15.10.2021 v 13:45 | Karma: 3,93 | Přečteno: 186x | Diskuse| Poezie a próza

Igor Indruch

Jakubův příběh

V tomto článku vám chci představit jednoho moc zajímavého autora. Autora, který se od ostatních autorů tak trochu liší.

5.8.2021 v 18:08 | Karma: 5,09 | Přečteno: 260x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Jak je důležité míti Bedny

Legrační na tom je, že jsem s tou knihou původně nechtěl mít vůbec nic společného. Já totiž nemám moc rád díla, ve kterých se zbytečně vraždí, mučí apod. Nejsem například vůbec fanouškem Quentina Tarantina.

4.8.2021 v 13:48 | Karma: 14,83 | Přečteno: 508x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Trampoty malého nakladatele II.

Po první, úvodní části, která byla, ano, poněkud nudná, několik „veselých historek z natáčení“. Není to opravdu vždycky jednoduché – udělat knížku. I když na první pohled to kdovíjak složitě nevypadá.

3.8.2021 v 12:25 | Karma: 6,92 | Přečteno: 178x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Trampoty malého nakladatele I

Krátké glosy a postřehy o tom, jaké to je, když se člověk rozhodne na stará kolena vydávat knihy. Na první pohled je to možná taková nudná, nezáživná činnost. Nicméně dá se při tom užít legrace i přijít o nervy.

19.7.2021 v 12:30 | Karma: 7,44 | Přečteno: 148x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Milující otec. Křesťansko-ateistický zenbuddhista. Překladatel na volné noze. Autor dvou knih.