Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vstříc EET a ještě dál!

Schválení EET je především obrovskou prohrou pravice. Což ale není žádné velké překvapení. Když se podíváme na současnou českou politickou scénu, vidíme na první pohled, že pravice v podstatě vyklidila pozice.

Silná pravicová strana zde citelně chybí. Pravicové strany doplatily na svou aroganci, na dlouhodobé pohrdání voličem, na bezohlednou sociální politiku, na vnitřní rozepře a skandály.  Dobře jim tak. Dobře nám všem.

Je naprosto v pořádku chtít, aby lidé řádně odváděli daně. Zvlášť, když současný systém je docela rozumný. Připomeňme si, že zemědělci, lesáci a řemeslníci si mohou paušálně odepsat až 80 % příjmů do výše 1,6 milionů Kč. Ostatní živnostníci si mohou odepsat 60 % příjmů do výše až 1,2 milionů. Takže nikdo by neměl mít důvod nějak výrazně krátit daně.

Pokud ale stát přiznává, že se mu stále nedaří daně vybírat, jak by si přál, je něco špatně. A ano - je na místě to řešit.

Státy si od nepaměti vytvářejí zákony a vyžadují jejich dodržování. Kdysi platila zásada, že stát smí proti občanu postupovat až v okamžiku, kdy vznikne podezření na porušení zákona. Každý člověk se tak mohl svobodně rozhodnout, zda bude zákony dodržovat nebo ne. A pokud se je rozhodl porušovat, pořád měl poměrně velkou šanci, že mu to projde, protože stát mu musel nejdřív to porušení zákona dokázat. A v některých případech dokonce ani to nestačilo - musel mu dokázat úmysl. Sami jistě uznáte, že takový systém je značně nedokonalý a kdejaký lump unikne zaslouženému trestu.

Proto je mnohem lepší zavést systém, který člověku v zásadě znemožní zákony porušovat. Je to dobré nejenom pro stát a pro společnost, ale i pro každého jednotlivého z nás, protože nebudeme zbytečně vystaveni pokušení, které by nás mohlo svést na zcestí.

Také je v našem nejlepším zájmu, aby o nás stát měl k dispozici co nejvíc informací. Protože nikdy nevíme, kdy je stát bude k něčemu potřebovat. Představte si situaci, kdy by stát potřeboval vědět, od koho nakupujeme máslo. Například proto, aby nám firma některého z ministrů mohla udělat sice dražší, ale jinak po všech stránkách výhodnější nabídku. Jako občané bychom samozřejmě měli preferovat podniky poslanců a členů vlády. Protože když budou mít ministři a poslanci prosperující firmy, budou spokojení a budou se moci lépe soustředit na budování veřejného blaha. Kdežto když bude poslanci nebo ministrovi podnik krachovat, bude s tím mít spoustu práce a starostí, bude věčně duchem jinde a jeho práce pro veřejnost nebude stát za nic. A také by mohl z veškerého toho stresu začít chlastat. A to si samozřejmě nikdo z nás nepřeje.

Mám pár kamarádů co pracují v IT. Tedy  v oboru informačních technologií. To jsou všelijaké ty počítače, internety apod. A ti kamarádi říkají, že ten systém EET, že to je v prvé řadě strašně moc nového hardwaru - těch registračních pokladen, kabelů, routerů a přepínačů, serverů, záložních serverů, diskových polí apod. To všechno je třeba koupit a zaplatit. A jsou to všechno systémy docela drahé. Navíc, bohužel, s poměrně krátkou životností. Takže všechno to bude třeba pravidelně obměňovat. Ale hardware sám o sobě je k ničemu. Musí samozřejmě existovat potřebný software, a to nejenom ten hlavní systém, který bude ta data sbírat, vydávat účtenky atd. Započítat je třeba náklady na všechny potřebné operační systémy, firmware, middleware, komunikační a bezpečností protokoly atd. I to jsou věci, které je třeba poměrně často upgradovat a aktualizovat. Samozřejmě na to bude napojeno obrovské množství uživatelů, kteří občas budou mít nějaké problémy, budou potřebovat s něčím poradit. Takže bude muset existovat technická podpora, jinak to dlouho fungovat nebude. Technická podpora, to jsou lidé, jejichž čas je třeba zaplatit, a kteří také potřebují nějaké technické vybavení. Zkrátka a dobře: málokdo, pokud vůbec někdo, je schopen vyčíslit skutečné náklady - pořizovací i provozní – na EET. Takže je prý docela dobře možné, že všechny daně navíc, které se díky systému EET vyberou, padnou na vlastní provoz toho systému. A možná, že to ani nebude stačit. Ale to nevadí. Důležité je, že díky EET vznikne nemálo nových pracovních míst. Jenom úředníků finančních úřadů bude třeba minimálně o 400 navíc (kamarádi říkají, že 400 rozhodně stačit nebude). To je moc dobře. Protože náš program ve třech bodech zní: plná zaměstnanost, plná zaměstnanost, plná zaměstnanost.

Někteří mí kamarádi také poukazují na to, že je třeba ty hardwarové prostředky rovněž napájet elektrickou energií, což stojí další peníze. Vedle toho prý generují  IT systémy poměrně dost tepla, takže je třeba je aktivně chladit. Tedy další spotřeba energie a další peníze. Ale nejde prý jen o peníze. Protože tu potřebnou energii je třeba někde vyrobit a jak dobře víme, výroba elektrické energie patří tradičně k ekologicky nejproblematičtějším. Jinými slovy - cenou za více vybraných daní bude i zase o něco větší devastace životního prostředí. Ale já myslím, že s tím není třeba dělat si hlavu. Jak všichni dobře víme, protože nám to už před léty vysvětlil Václav Klaus, ekologie je pitomost. Naše planeta si se vším poradí.

Někdo taky říká, že EET představuje významnou bariéru pro zahájení samostatně výdělečné nebo podnikatelské činnosti.  Každý člověk, který se poprvé v životě rozhoduje, zda se bude živit jako OSVČ nebo si založí firmu, prý zvažuje celou řadu okolností. Velice pečlivě posuzuje jednotlivé faktory pro i proti. A EET prý ho může od jeho záměru snadno odradit. Například proto, že jedním z faktorů, proč chce být někdo OSVČ, je určitá větší míra osobní svobody. A z této svobody prý EET dost významně ukrajuje. Kromě toho je zde povinnost pořídit si příslušné zařízení a naučit se ho používat. I to prý může být pro mnohé významná překážka. Ale to jejich problém, ne? Proč by vůbec měl někdo chtít být živnostníkem nebo podnikatelem? Normální lidi přece chodí do práce, sekají latinu a nevymýšlí si kdejaké voloviny.

Stejně jako většina slušných občanům mám ze schválení EET nelíčenou radost. Konečně někdo těm živnostníkům a podnikatelům zatne tipec. Beztak nevědí, co s penězi, ke kterým stejně přišli nějakým nekalým způsobem. Navíc pevně doufám, že jenom u EET nezůstane. Že EET je jenom první krůček k opravdu silnému státu, ve kterém vládne právo a pořádek. Možností k dalšímu zlepšení je celá řada. Podívejte se třeba, jak to vypadá na našich silnících. Každý si jezdí, jak chce. A těch nehod a zbytečně zmařených životů a zničeného majetku!

Přitom to vůbec nemusí být. Stačí, když bude mít každý automobil zabudovanou takovou krabičku, která bude sledovat dodržování maximální povolené rychlosti a ve spojení s kamerou třeba také dopravní značky, semafory, dodržování bezpečné vzdálenosti apod. A každé sebemenší porušení pravidel silničního provozu okamžitě nahlásí na centrálu. A protože o přestupku nebude pochyb, nebude zapotřebí žádné zdlouhavé přestupkové řízení - dotyčnému řidiči se prostě automaticky strhne příslušná částka z účtu. A basta. Pokud někdo nebude mít na účtu dostatek peněz, bude na něj automaticky uvalena exekuce. To ho naučí.

Už se těch krabiček nemohu dočkat. Někteří lidé budou možná zpočátku trochu brblat, ale časem si zvyknou a pochopí, že je to pro jejich vlastní dobro. Podnikatelé a živnostníci návrh na zavedení krabiček do auta určitě podpoří, protože si řeknou „Když může stát šmírovat nás, tak ať klidně šmíruje i ostatní“ .

A tak bude všelijakých dobrých opatření postupně přibývat, my si na ně budeme zvykat, a jednou třeba dojde i na zavedení osobních čipů. Dnes je ta technologie zatím ještě v plenkách, ale za 5, 10 let může být všechno jinak. Když pak zvážíte všechny výhody, které takový čip nabízí, ještě rádi si ho necháte zavést pod kůži.
Tak například by měl takový čip umět každého občana vždy naprosto přesně lokalizovat - to znamená, že s očipováním obyvatelstva v podstatě vymizí taková ta běžná kriminalita jako krádeže, loupeže, ujíždění od dopravních nehod, znásilnění a vraždy. Sem tam možná dojde k nějakému zabití v afektu, ale i tady čip pomůže soudu rozhodnout, zda se skutečně jednalo o afekt či nikoliv. Dále by měl takový čip dokázat sledovat základní životní funkce člověka a automaticky přivolat pomoc v případě srdeční zástavy, hypo/hyperglykemického šoku apod. Díky čipům obnovíme status, integritu a funkci tradiční křesťanské rodiny, protože nějakou nevěru si už nikdo jenom tak nelajsne! I státní kasa by na tom mohla nemálo vydělat, protože na základě sledování životosprávy občanů - zda kouří, pijí ve větší míře alkohol, jak se stravují, zda sportují apod. - by mohly zdravotní pojišťovny udělovat bonus/malus. A pokud by se ukázalo, že někdo žije vyloženě nezdravě, mohla by na něj být uvalena nucená správa.

V neposlední řadě by mohly čipy vyřešit i problémy spojené s migrací. Prostě už by se nikdo nemusel těch uprchlíků bát. Očipovaný musulman by byl krotký jako beránek. Dokonce by bylo možné přifařit k čipu kapsli s látkou antiislamin, která by se pomalu uvolňovala do krevního oběhu. Takže takový islamista, aniž by tušil, co se to s ním děje, by byl den ode dne vlažnější ve víře, až by se jednoho krásného dne probudil, a nedokázal by si vzpomenout ani na Allahu Akbar.

No řekněte: nejsou to báječné vyhlídky?

Autor: Igor Indruch | čtvrtek 11.2.2016 12:30 | karma článku: 27,59 | přečteno: 787x
  • Další články autora

Igor Indruch

Eliška a její rod

V dnešním blogu vám chci představit zajímavou ženu a autorku Elišku Antošovou, jejíž knihu Na autismus jedině autibiotika již brzy vydám ve svém nakladatelství.

15.10.2021 v 13:45 | Karma: 3,93 | Přečteno: 186x | Diskuse| Poezie a próza

Igor Indruch

Jakubův příběh

V tomto článku vám chci představit jednoho moc zajímavého autora. Autora, který se od ostatních autorů tak trochu liší.

5.8.2021 v 18:08 | Karma: 5,09 | Přečteno: 260x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Jak je důležité míti Bedny

Legrační na tom je, že jsem s tou knihou původně nechtěl mít vůbec nic společného. Já totiž nemám moc rád díla, ve kterých se zbytečně vraždí, mučí apod. Nejsem například vůbec fanouškem Quentina Tarantina.

4.8.2021 v 13:48 | Karma: 14,83 | Přečteno: 508x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Trampoty malého nakladatele II.

Po první, úvodní části, která byla, ano, poněkud nudná, několik „veselých historek z natáčení“. Není to opravdu vždycky jednoduché – udělat knížku. I když na první pohled to kdovíjak složitě nevypadá.

3.8.2021 v 12:25 | Karma: 6,92 | Přečteno: 178x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Trampoty malého nakladatele I

Krátké glosy a postřehy o tom, jaké to je, když se člověk rozhodne na stará kolena vydávat knihy. Na první pohled je to možná taková nudná, nezáživná činnost. Nicméně dá se při tom užít legrace i přijít o nervy.

19.7.2021 v 12:30 | Karma: 7,44 | Přečteno: 148x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Je Petr Kukal „sexistické prasátko“?

Poslední kauza s feministickým podtextem, tedy případ fejetonu Petra Kukala a následného dění, mne poněkud znepokojila.

30.3.2020 v 15:45 | Karma: 41,48 | Přečteno: 11247x | Diskuse| Společnost

Igor Indruch

Já jsem to říkal

Tedy spíš psal. V článku Znásilníme si je sami. https://indruch.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=490924 Když na bílou ženu sáhne špinavý uprchlík, je třeba ho vykastrovat, uvařit zaživa v oleji, rozčtvrtit.

9.11.2017 v 12:00 | Karma: 17,05 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Společnost

Igor Indruch

Svobodu, svobodu, svoboděnku…

Tak nám začal platit zákaz kouření v restauracích. A je okolo toho spousta povyku. Čemuž se nedivím.

1.6.2017 v 12:10 | Karma: 16,97 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Igor Indruch

Co kdybychom se na Mašínech konečně shodli?

Pan Josef Mašín se ve zdraví dožil 85 let a na sociálních sítích se na základě toho opět rozběhla zuřivá debata o tom, zda byli Mašínové a jejich skupina hrdinové nebo sprostí vrazi.

12.3.2017 v 12:00 | Karma: 28,65 | Přečteno: 1449x | Diskuse| Společnost

Igor Indruch

Přemnožení slaměných panáků v českých zemích

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Stále více lidí kritizuje nešvary, které existují pouze v jejich představách. V komunikaci se tomu říká „slaměný panák“.

5.3.2017 v 12:35 | Karma: 18,52 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Společnost

Igor Indruch

S křížkem po Žáčkovi (anebo s Žáčkem po funuse?)

Předem tohoto článku bych chtěl zdůraznit, že debatu okolo básničky Jiřího Žáčka jsem velmi uvítal. Z několika důvodů.

8.2.2017 v 13:31 | Karma: 19,71 | Přečteno: 1666x | Diskuse| Společnost

Igor Indruch

Kdo se postará?

Ministryně Michaela Marksová-Tominová je docela kontroverzní osobnost. Předkládá různé návrhy, které se často setkávají s bouřlivým a nesouhlasným ohlasem veřejnosti.

2.2.2017 v 12:15 | Karma: 33,16 | Přečteno: 4255x | Diskuse| Společnost

Igor Indruch

Mýtus o rozdílech v platech mužů a žen padl

Bez většího zájmu veřejnosti prošla některými našimi médii zpráva o výsledcích nejnovějšího průzkumu Korn Ferry Hay Group o rozdílech v odměňování mužů a žen ve 33 zemích světa. Tedy ne, že by ta zpráva ty rozdíly popírala. To ne.

12.8.2016 v 12:30 | Karma: 25,37 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Společnost

Igor Indruch

Kandiduji na prezidenta ČR

Jako fakt. Vůbec si nedělám legraci. A přemýšlejte o tom. Já bych byl jářku fakt dobrý prezident. Nemyslíte?

23.5.2016 v 10:00 | Karma: 33,73 | Přečteno: 3454x | Diskuse| Politika

Igor Indruch

Veřejnoprávní média – není to úplně optimální

Veřejnoprávní média jsou poslední dobou pod opravdu velkým tlakem. Existuje např. cca 500 stránková analýza vyváženosti vysílání ČT o situaci na Ukrajině.

25.4.2016 v 14:00 | Karma: 19,10 | Přečteno: 618x | Diskuse| Média

Igor Indruch

A české blogy zase mlčí…

Čekal jsem několik dní, zda se k tomu někdo vyjádří. Veliké naděje jsem vkládal především do skalních komentátorů rozličných nepravostí tohoto světa jako je Josef Havránek, Eva Valerie Maxová, Jitka Přikrylová a další.

10.4.2016 v 12:45 | Karma: 28,28 | Přečteno: 2615x | Diskuse| Společnost

Igor Indruch

PPŽ - pokrytecky pro život

O menší rozruch se nám opět postaral pan kardinál Duka, když se nechal slyšet, že umělé přerušení těhotenství je horší než terorismus.

9.4.2016 v 11:43 | Karma: 28,45 | Přečteno: 868x | Diskuse| Společnost

Igor Indruch

A čeští blogeři o tom mlčí…

Cokoliv se v zahraničí šustne okolo muslimů či uprchlíků, ihned se dočká hlasité odezvy mezi českými blogery a jejich čtenáři.

6.4.2016 v 12:30 | Karma: 22,37 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Společnost

Igor Indruch

Malé opáčko z dějepisu možná nezaškodí…

Lidé mají rádi všelijaké mýty. Někdy je dokonce milují. A bojovat s mýty je někdy horší než s větrnými mlýny.

4.4.2016 v 13:00 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Společnost

Igor Indruch

Za blbce ne, ale blbci. Teda někteří.

Odhaduji, kolik blogů a diskuzí na téma „nespokojených“ Iráčanů se ještě objeví. Že prý jsme – my, Češi – za blbce: mohli jsme se všichni přetrhnout, abychom strádajícím poskytli bezpečné útočiště, a oni se teď zachovali nevděčně.

3.4.2016 v 13:30 | Karma: 23,42 | Přečteno: 1814x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Milující otec. Křesťansko-ateistický zenbuddhista. Překladatel na volné noze. Autor dvou knih.