Veřejnoprávní média – není to úplně optimální

25. 04. 2016 14:00:00
Veřejnoprávní média jsou poslední dobou pod opravdu velkým tlakem. Existuje např. cca 500 stránková analýza vyváženosti vysílání ČT o situaci na Ukrajině.

Osobně mám k tomu takový ambivalentní postoj. Na jedné straně celkem jasně pozoruji, že mnohé útoky na naše veřejnoprávní média jsou vedeny ze strany nedemokratických sil a to, co je vydáváno za „požadavek vyváženosti“ je ve skutečnosti snaha o cenzuru či zpochybnění objektivity. Těmto „kritikům“ jde tedy o pravý opak – o narušení vyváženosti v jejich prospěch.

Na druhé straně musím říct, že česká veřejnoprávní média, ať už rozhlas nebo televize, rozhodně nemají čistý štít a prostoru k jejich kritice existuje poměrně hodně.

Vzpomínám si například, jak Aleš Juchelka, který se dnes aktivně angažuje např. v hnutí Pro život, v jednom dětském pořadu jako jeho moderátor naprosto otevřeně indoktrinoval děti náboženskou propagandou. Zdůrazňuji, že to bylo v tzv. mainstreamovém pořadu pro děti, nikoliv v rámci vyhrazeného bloku náboženského vysílání.

Sdružení Sisyfos zase nedávno udělilo Bludný balvan Radě pro televizní a rozhlasové vysílání. Jeden posluchač si totiž stěžoval na nevyváženost pořadů, které zcela zjevně propagovaly různé „alternativní vědy a medicíny“ včetně takových, které byly prokazatelně usvědčeny jako zcestné či dokonce zdraví škodlivé. Rada na tom neviděla nic špatného a naopak si pochvalovala, že to je právně naplněním toho principu vyváženosti. Že v daných pořadech ani v žádných jiných nedostal slovo nikdo s opačným stanoviskem, radě nevadilo. V tomto kontextu je třeba ocenit redakci pořadu Sama doma. Ta svého času připravila reportáž o tzv. kvantovém vidění. Ke cti jí slouží, že když byla klubem Sisyfos kontaktována, odvysílala vzápětí reportáž odhalující princip tohoto podvodu. To je však postup spíš výjimečný.

Podobně jsem byl upozorněn na rozhlasový pořad Host do domu, kde psycholožka Gregorová brojila proti střídavé péči, čímž byla redaktorkou vehementně podporována. Redaktorka tam vypustila věty jako „Nemyslím si, že taková střídavá péče je pro děti to nejlepší,“ zatímco Gregorová tam říkala vyloženě nepravdivé informace jakože „celá odborná veřejnost je proti střídavé výchově“ apod. Opět nebyl přítomen žádný oponent ani nebyl posléze odvysílán pořad s opačným stanoviskem.

Nyní se stalo mé kamarádce Lucii Vopálenské to, že na nátlak Jana Kavana přišla o pořad Pro a proti. A nejenom to. Dokonce dostává kvůli tomu pořadu dost vulgární vzkazy.

Já jsem si ten pořad celý pozorně poslechl. Lucie kladla panu Kavanovi otázky zcela v intencích toho, jak bylo téma na začátku prezentováno.

Kromě toho, a to se málo ví, kdo Kavana do pořadu pozval? Ano, byla to Lucie Vopálenská. Mohla pozvat kohokoliv jiného, bylo to zcela na ní. Ale pozvala Kavana. Čistě proto, že měla za to, že z titulu své někdejší funkce má k tématu co říct. A ten ješitný, sebestředný nafoukanec si ještě stěžuje, místo toho, aby byl rád, že zas po čase dostal v médiích prostor. A ke všem otázkám, které byly položeny, řekl své jasné stanovisko. Rozhodně se nedá říci, že by mluvil výrazně méně než jeho názorový oponent. Lucie Vopálenská ve skutečnosti do jejich dialogu vstupovala opravdu minimálně. Sama žádné názory k témat neprezentovala, držela se striktně své moderátorské role. Takže Kavanovo obvinění, že to bylo „dva proti jednomu“ je naprosto liché.

Bohužel to celé opět vyznívá v neprospěch našich veřejnoprávních médií. Je vidět, že tato média opravdu nezávislá nejsou. Že není posuzováno, zda skutečně došlo k nějaké chybě či nikoliv, ale že záleží na tom, kdo na ně vyvine jaký tlak. A také je možné, že v našich veřejnoprávních médiích hodně hrají roli různé osobní vztahy apod. Takže někomu projde i velmi ostudné faux pas a někomu jinému neprojde nic. Ani dobře odvedená práce.

Autor: Igor Indruch | pondělí 25.4.2016 14:00 | karma článku: 19.10 | přečteno: 618x

Další články blogera

Igor Indruch

Eliška a její rod

V dnešním blogu vám chci představit zajímavou ženu a autorku Elišku Antošovou, jejíž knihu Na autismus jedině autibiotika již brzy vydám ve svém nakladatelství.

15.10.2021 v 13:45 | Karma článku: 3.93 | Přečteno: 186 | Diskuse

Igor Indruch

Jakubův příběh

V tomto článku vám chci představit jednoho moc zajímavého autora. Autora, který se od ostatních autorů tak trochu liší.

5.8.2021 v 18:08 | Karma článku: 5.09 | Přečteno: 260 | Diskuse

Igor Indruch

Jak je důležité míti Bedny

Legrační na tom je, že jsem s tou knihou původně nechtěl mít vůbec nic společného. Já totiž nemám moc rád díla, ve kterých se zbytečně vraždí, mučí apod. Nejsem například vůbec fanouškem Quentina Tarantina.

4.8.2021 v 13:48 | Karma článku: 14.54 | Přečteno: 508 | Diskuse

Igor Indruch

Trampoty malého nakladatele II.

Po první, úvodní části, která byla, ano, poněkud nudná, několik „veselých historek z natáčení“. Není to opravdu vždycky jednoduché – udělat knížku. I když na první pohled to kdovíjak složitě nevypadá.

3.8.2021 v 12:25 | Karma článku: 6.52 | Přečteno: 176 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učtelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 14.09 | Přečteno: 427 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3848 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.62 | Přečteno: 364 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 119 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2359
Milující otec. Křesťansko-ateistický zenbuddhista. Překladatel na volné noze. Autor dvou knih.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...