Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R

Roman37a

7. 2. 2012 15:57
Není nic horšího než

když si někdo vymejšlí. V IBM se rozhodli pro „otevřenou architekturu“, aby ostatní výrobci mohli vyrábět a prodávat komponenty, periferie a kompatibilní software bez nákupu licence. To nebyla žádná slabina, to byl záměr. Díky tomu celá řada jiných systémů padla na čumák.

0 0
možnosti
II

Igor Indruch

7. 2. 2012 16:10
Re: Není nic horšího než

Všimněte si prosím slůvek „prý“ a „údajně“. Já nerad píšu věci 100% vážně. Tak historka se mi líbí, proto jsem ji dal k lepšímu. Nicméně ve správní radě IBM, nebo kde se to přesně rozhodovalo, jsem tenkrát neseděl. Ať už byl jejich záměr jakýkoliv, určitě nebyl takový, že jim kdekdo crackne BIOS a oni budou mít na trhu osobních počítačů čím dál menší podíl a nakonec z něj prakticky odejdou úplně. V tom je pointa.

On ostatně i Gates při různých příležitostech vyprávěl, jak za nim přišli s tím, že chtějí nějaký ten operační systém, a docela si z toho vždy dělal srandu. :-)

1 0
možnosti
R

Roman37a

7. 2. 2012 17:04
Re: Není nic horšího než

Tak pokud jde o BIOS, ten jim nikdo necracknul. Na ten právě autorská práva byla. Konkurence vytvořila jiný, na zcela odlišném základu.

0 0
možnosti
II

Igor Indruch

7. 2. 2012 17:47
Re: Není nic horšího než

Konkurence vytvořila vlastní na BIOS prostřednictvím reverzního inženýrství. To už by dnes patrně nebylo možné. Neznám úplně přesně tu stávající americkou legislativu, ale vždy, když překládám nějaký právnický dokument, který se toho týká, obsahuje to klauzuli, že reverzní inženýrství je zakázáno.

Podstatné je to, že vytvoření klonů IBM PC jednoznačně bylo využití cizího duševního vlastnictví. V té době legální.

0 0
možnosti
II

Igor Indruch

7. 2. 2012 18:17
Re: Není nic horšího než

Tak jsem si to pro Vás vygůglil :-) A díky, byl to zajímavý podnět: In the United States even if an artifact or process is protected by trade secrets, reverse-engineering the artifact or process is often lawful as long as it is obtained legitimately. - jinými slovy, v USA by to asi ještě šlo i dnes, ale v EU už ne: Article 6 of the 1991 EU Computer Programs Directive

allows reverse engineering for the purposes of interoperability, but

prohibits it for the purposes of creating a competing product, and also

prohibits the public release of information obtained through reverse

engineering of software.

0 0
možnosti
  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Milující otec. Křesťansko-ateistický zenbuddhista. Překladatel na volné noze. Autor dvou knih.