Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MT

Osobně si myslím, že místo porodu je z hlediska "dobrého mateřství" zcela marginální. Důležité je, jak toho malého člověka vyvedete do samostatného života. Jestli ho "vyprdnete" v porodnici nebo doma? Není to úplně jedno? A návazně - ať si rodí každý, kde chce a jak chce. Jen prostě musí počítat s tím, že v porodnici se nějak přizpůsobí tamním zvyklostem (tedy zvyklostem těch, kteří jsou za výsledek zodpovědní), a doma si to udělají po svém, ovšem s tím, že za výsledek jsou zodpovědní sami, minimálně z hlediska vlastního svědomí.

A mimochodem - mužský pohled pohled na porod je podobně úsměvný jako ženský pohled na poluci.:-)

1 1
možnosti
DM

Dobrý den paní Trojanová, když ono se to Vaše "vyprdávání" dost často zadrhne a pak může jít od dva životy.  A může k tomu dojít z minuty na minutu. A když je zle a " něco" se doma zanedbá má situaci zachránít sanitka a lékaři? Naprosto neprávem jsou pak hnáni k odpovědnosti lékaři za něco, co v "domácím prostředí" za pomoci nezodpovědné porodní asistentky sama rodička zanedbala. Porod doma je jasná diskriminace novorozence protože je mu vědomě brána možnost se minimálním rizikem narodit. A ten věčný blábol a špatných lékařích a porodnicích, o lhostejném a špatném lidském přístupu personálu. Jsou skvěle vedené porodnice, jen si vybrat.

Ambulantní porod není problém. Za domácí porod by žena a ev. i porodní asistentka měly nést plnou trestní odpovědnost za ublížení novorozenci.

0 0
možnosti

Článek je demagogie neinformovaného člověka.

0 2
možnosti
Foto

Každý pohled na tuto věc je správný a každý by měl mít možnost zařídit si to podle svého.   Špatné je, když  někdo svůj názor, skrze státní moc, vnutí ostatním.

0 1
možnosti
Foto

Jste si jist, že propagace domácích porodů k nám přišla ze zahraničí? Ono to totiž není zase tak dávno, kdy u nás byly domácí porody naprosto běžnou záležitostí. Naopak porodnice mívaly neuvěřitelné problémy se zanášením infekce. Není to prostě jen návrat k přirozenějšímu stavu?

Ať tak nebo tak, ženám by mělo být dovoleno, rodit kde a jak uznají za vhodné. Přesněji řečeno, neměl by jim nikdo diktovat kde a jak musí rodit. Porod je dost intimní záležitost a porodnice nemohou jinak než stanovit přesné předpisy co, kdy a jak. Nakonec sex je vlastně také nebezpečná záležitost, určitě se najdou tací, kteří při něm zemřeli a nepožadujeme sex pod dohledem lékaře.

2 0
možnosti
II

Ten trend se dá vystopovat. Nicméně zrovna to není klíčová otázka.

A píšu tam, pro nějaké diktování či zakazování nejsem. 

Kdybych tam manipulativní prvky neviděl, nejspíš bych se k tomu vůbec nevyjadřoval. Protože mluvit někomu do těchto věcí není vyloženě moje parketa. Za to mě právě hodně zajímá ta manipulace. To je jev, kterého si docela všímám a nemám ho rád.

1 0
možnosti
VK

Tak porod v porodnici je z hlediska muže ok-neuchopitelná akce je pod dozorem lékařů,příznivý výsledek zaručen(tedy většinou).Pohled ženy je trochu jiný.Myslím,že kdyby byly podmínky v porodnicích opravdu pro ženy tak přátelské,tak ani jednu ženu nenapadne rodit doma,rizika zná každý a domarodící ženy opravdu nejsou dementní.Podle mého názoru by měla diskuse jít trochu jiným směrem-kdyby v porodnicích nechali spontánní porod opravdu běžet spontánně a zásahy se omezily jen při opravdu hrozících komplikacích,ne jen domnělých nebo dokonce neexistujících,bylo by to taky jiné.

1 1
možnosti
JN

Bylo by fajn, kdyby se tu v diskusi vyskytl někdo s dobrou osobní zkušeností s porodem doma.  Nestudoval jsem všechny příspěvky, ale na nikoho takového jsem nenarazil.

Zastánci porodů doma tu argumentují pouze nadávkamni na personál porodnic, ale chybí tu jaksi ten příklad ze života, jaký to byl úžasný zážitek rodit doma v garsonce v paneláku.

0 0
možnosti
II

Já pár žen znám a pochvalují si to. Paní Šichtařová tu má myslím také blog o vlastním porodu doma.

Já nepopírám, že to může být fajn, když jde všechno, jak má.

Mě šlo spíš o tu propagandu, kterou považuji za dost zavádějící.

1 0
možnosti
MN

Výborně napsané. Rodili jsme v letech 1996 a 1999. V porodnici ve Vítkovické nemocnici. Perfektní přístup personálu, u prvního porodu jsem byl, druhý jsem z čistě organizačních důvodů nestih.

2 0
možnosti
JN

Moc to prožíváte, já jsem byl své ženě nablízku u obou porodů, ale nenapadlo by mě říkat "rodili jsme".

3 0
možnosti
MK

Podle mne to je hloupost to řešit. To jestli žena chce rodit doma anebo v porodnici je zcela irelevantní. Strašně se mi líbí jak se v tomto mnozí ohání dítětem a matku by nejraději poslali na hranici, že chce rodit doma. Ale stejní lidé v případě potratů reagují že to je právo ženy. A proč ne i v tomto? Jestliže v případě potratů je právo ženy rozhodnou o bytí, či nebytí nenarozeného života, tak proč si nemůže rozhodnout kde chce rodit?

2 0
možnosti
MK

Jenom dodám ještě jednu věc. Děti, které se narodí při porodu mrtvé, anebo zemřou do pár hodin do porodu nejsou započítávány do statistiky zemřelých novorozenců, ale jsou brány jako samovolný potrat. V jiných zemích tyto děti do té statistiky zahrnuty jsou.

2 0
možnosti
Foto

Těch třicet procent domácích porodů, co tu zaznívalo v diskuzích...je v Evropě a v USA...lež :)

0 0
možnosti
II

Četl jsem už Váš komentář pod blogem Olgy Pavlíkové. Díky za věcnou připomínku. Ale i kdyby to byla pravda nebo bylo to číslo vyšší, stejně bude platit to, že to číslo samo o sobě má velmi malou vypovídací hodnotu.

1 0
možnosti
OP

Pane autore, ačkoliv se prezentujete jako člověk, který usiluje o harmonii, v tomto článku jste se předvedl. Cituji vaši pomluvu "ženy, které rodí v porodnici jsou zhýčkané a nikdy nebudou dobrými matkami". V mém článku je však napsáno:  "Většina žen příjme toto prostředí (porodnici) proto, že se cítí v bezpečí a ve skutečnosti dnes již mnohé ani rodit nechtějí a žádají císaře, nebo alespoň epidural. Tyto zhýčkané ženy (ty, které žádají císaře či nebezpečný medikament) již odmítají přirozené úsilí. Pokud se vyhýbají porodu, jak se asi postaví k péči o své dítě?" V dalším nactiutrhání jste si přisolil: "sem tam nějaké dítě při domácím porodu zemře, ale to nevadí, v nemocnicích umírají děti také". Skutečné znění je však: "jedno dítě z mnoha při domácím porodu zemře. Nejedno z mnoha zemře v porodnici", což je konstatování, že se stane, že prostě dítě u porodu zemře a porodní místo je nemocnice nebo jiné místo. Pokud máte trochu soudnosti, asi by byla na místě omluva. To , že považujete partnera rodičky za dobrého průvodce při porodu je úsměvné, ale je vám přáno, stejně tak všechny ostatní názory.

3 0
možnosti
II

Ano, trošku jsem některé Vaše výroky nadsadil, nicméně jsem přesvědčen, že je to v rámci autorské licence a nejedná se ještě o manipulaci. Napsal jsem to tak proto, že mně to z toho Vašeho textu vyznívá, i když to máte napsáno zaobaleněji.

Nepovažujete-li partnera rodičky za dobrého průvodce, je to tragické a svědčí to opět o vašem negativním vztahu k mužům. Samozřejmě - ne každý každý partner je i dobrým partnerem při porodu. To už halt záleží na výběru. Každopádně, jak píšu - partner a dula se vzájemně nevylučují.

0 0
možnosti
  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Milující otec. Křesťansko-ateistický zenbuddhista. Překladatel na volné noze. Autor dvou knih.