Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Podle mne to je jenom rýpání v hovně. Lidé mají takových problémů a místo toho se řeší básnička v čítance. Ani se nedivím, že jako společnost směřujeme do záchodu.

1 0
možnosti

P87e17t85r 86T93o96m79e12k

8. 2. 2017 21:35

Ono to vypadá jako velice vědecký rozbor ale ve skutečnosti je to jen ubohý blábol.

3 0
možnosti

Dobrá, to lze samozřejmě tvrdit o čemkoliv. A trochu šířeji byste o tom nepojednal?

0 1
možnosti

S drtivou většinou toho, co jste napsal, musí rozumný člověk souhlasit. Bohužel hodně příspěvků v diskusi ukazuje, že ten diskurz je u nás nastavený stále dosti jinak:-)

2 1
možnosti

To přejde :-)

Přece jen blog na iDnesu není úplně reprezentativní vzorek společnosti.

1 1
možnosti

K tomu snad jen:

K čemu je gender na světě?

Je tu pro všechny nanynky

co ustrnuly v pubertě

a jejich ega malinký.

Aby nás štvaly proti všem

že přemýšlíme pozpátku

gender studies jsou důkazem

že svět fakt není v pořádku...

K čemu jsou tady Klusáci

a Černohorské a Šabatky? Nechte je být... jsou chudáci co vyrůstali bez matky...

10 1
možnosti
Foto

Ta se vám moc povedla! Možná byste ji mohl poslat panu Žáčkovi. ;-)

2 1
možnosti
Foto

pokud budou společností hýbat podobné "problémy", nemůžeme se divit, že tato splečnost spěje k záhubě.

8 1
možnosti

Zase bych netvrdila, že to hýbe společností, ale lidi to zajímá, stejně jako černoch v Lídlu. Jsou to rychlokvašné kauzy, ale pořád se v té či různé podobě opakují.

Společností spíš "hýbe" trend "Já nejsem feministka, ty jsou fujky, ale nevadí mi využívat vše, co pro mě vybojovaly feministky minulých generací." Ale nic by se samozřejmě nemělo hnát do extrému.

0 1
možnosti
Foto

Navrhuji změnit titulek Vašeho blogu na "Mlácení prázdné slámy".

8 1
možnosti

Máte v podstatě pravdu s těmi učebnicemi a tak. Básnička by podle mě byla v pořádku, kdyby se jmenovala/začínala "K čemu jsou MAMINKY na světě". Protože malí caparti chápou role mužů a žen odlišně a svět je pro ně v pořádku, když mají milovanou maminku a mohou si v bezpečí hrát.

Na druhou stranu bychom neměli předělávat literaturu jenom proto, že změnil diskurz. Pokud v minulém století byli cikáni, neměli bychom je přepisovat na romy, to samé s Chaloupkou strýčka Toma. Je třeba, aby i děti pochopily, jak se doba změnila a že je v pořádku, když se bude měnit i za jejich života. Protože máme ve zvyku lpět na pevném řádu věcí, pokud nám vyhovuje.

1 0
možnosti

Ale ono nikdo nechce předělávat literaturu. Tedy možná někdo ano, ale rozhodně ne já. Básnička ať klidně existuje a žije svým životem, ať je ve sbírkách, které si člověk může koupit nebo půjčit v knihovně. Proti tomu nikdo nic nemá. Jde o tvorbu učebnic. Ona by třeba ta básnička klidně mohla být v učebnici dál, ale ne v čítance pro druhou třídu, ale v učebnici pro, jak se tomu říká? Výchova k občanství? A mohla by být dobrým námětem do diskuze.

1 5
možnosti

Navrhuji vyřadit také sbírku básní Kytice od Karla Jaromíra Erbena.

V devíti básních jsou záporné postavy ženy a pouze ve třech básních jsou záporné postavy muži, což je genderově nevyvážené. Celá sbírka vytváří u čtenáře dojem, že muži jsou lepší, než ženy a předurčuje tak ženu do role chybující bytosti, která je za své omyly trestána, v horším případě dokonce zaplatí své hříchy vlastním životem.

Pryč s Karlem Jaromírem!

9 1
možnosti

Jak říkám: pohybujete se ještě ve starém diskurzu. Vůbec zatím nechápete, o čem je řeč.

Proti Erbenovi samozřejmě nikdo nic nemá. Ostatně to, že to zpravidla schytá žena, je naopak velmi pro-genderové. Dá se na tom hezky demonstrovat ta nerovnost.

1 7
možnosti

Nebojte, pane Indruchu, my toho nového člověka vybudujeme a skoncujeme s tím zkostnatělým zpátečnictvím. Ale je třeba začít už od kolébky. Řekněte, co může vyrůst ze škvrněte, které říká 50x častěji máma než táta? Takovému se nemůžeme divit, že čte takové staromódní a urážlivé básničky.

14 0
možnosti

Máte pravdu. Proto jsou kluci na světě, aby z nich byli tatínci... :)

0 4
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS