Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nebýt několika vět v jeho závěru, řekl bych tomuto článku - Bravo! R^

5 0
možnosti
Foto

Podle mě by bylo nejrozumnější, kdyby se místo těchto neplodných diskuzí, pan Mašín dostavil do republiky a tady se podrobil nezávislému soudu.

Nevím, jestli ty vraždy jsou promlčené, možná vzhledem k okolnostem ano, ale i ta věc se dá soudit, podobně jako je to po amnestii.

A to by mělo zamést pod koberec většinu pochybností. Nějaká dokumentace těch činů jistě existuje, lze ještě jednoho podezřelého vyslechnout, takže by závěr soudu mohl do celé věci vnést více světla.

Ale takto diskutovat o někom, kdo nemá odvahu přijet do své vlasti a tam se svými slovy a bez zbytečných urážek obhájit, mi připadá praštěné.

3 4
možnosti
JN

Ty vraždy jsou promlčené dávno. Nějaký soudruh se postaral o to, aby byly prohlášeny za promlčené už v roce 1977.

2 0
možnosti
VV

Pro nestraniky, kteri tu dobu zazili to byli hrdinove a doufali, ze brzy bude podobnych vic.

Pro soudruhy a komunistickou vychovou oblbena mladytka to asi zu navzdy zustanou vrazi.

8 1
možnosti
Foto

Určitě pro nestraníky? A to myslíte vážně?

0 3
možnosti
OP

Článek oceňuji jako dobrý pokus o nestrannost, nikoliv však nadpis - proč se shodovat nad něčím, pro co jste vystihl dobové souvislosti, ale co souvisí i s osobní surovostí?

0 0
možnosti
II

Shodnout se by bylo dobré. Byl to takový náznak, že se naše velmi roztříštěná společnost trošku sjednocuje.

2 0
možnosti
MB

Vedle jistot - Daně, smrt .... Pak ještě funguje to, že Mašínové prudí ! Nesporně jejich činy jsou kontraverzní, nicméně jejich kritikové - 1) Absolutně nedávají odpověď na to, jak a zda je vůbec možné - se bránit třídnímu boji !? 2) Nedodržují posloupnost vývoje - Mašínové nebyli prvními, kdo začal likvidovat lidské životy ! 3) Pak se častěji objevuje jméno nebohého pokladního Honzátka - matka Horáková aj., prakticky jsou zapomenuti ! 4) Vyrovnat se s minulostí nám nejde, ochota není. Už to, že sestra Mašínů se MOŽNÁ - po 28 letech dobere ke svému statku .... Pohled na vlastní dějiny - to nám jde - Jako psovi pastva ! Bří Mašínové - to je jistota - Byli zlí lotři ! Už, prezident to takto vidí - Bohumínské usnesení je přestárlé - Ti poškození přece měli dostatek času se ke Komunistům přidat ! Tak by bylo vše JASNĚ SMAZÁNO ! ... :-)

3 0
možnosti
BV

Co kdybychom se konečně shodli, že Mašinové byli vrazi?

5 4
možnosti
JN

Já jsem pro. Koneckonců panuje celkem shoda o tom, kdo byl současník bratří Mašínů Václav Mrázek. O dvacet let později Olga Hepnarová a relativně nedávno manželé Stodolovi, v tom je taky celkem shoda. Tak proč se neshodnout konečně i o Mašínech.

2 2
možnosti
JN

On to čas srovná. Panu Mašínovi, přeji dobré zdraví a jeho paní sestře též. Ale jistě jste si všiml, že jak z tohoto světa postupně odcházejí členové "odbojové" skupiny, úměrně tomu slábne snaha o jejich zbožštění a zároveň slábne snaha o jejich prokletí. Ono proklínání je totiž pouhou reakcí na tu chválu a samochválu. A jistě vám neuniklo, že jediný, kdo toto téma vrací do diskuse je sám pan Mašín a hlavně jeho sestra. Ale nikdo není nesmrtelný. Až odejdou i ti poslední dva, přestane se o ně svět zajímat (on se už dávno nezajímá) a brzy po nich ani pes neštěkne.

1 1
možnosti
ZH

odchytil jsem dva překlepy:

A jejich útěch přes Východní Německo

což mohl mít tragické

V některých aspektech bych s tebou hodně souhlasil. Stále se zakrývají a bagatelizují krvavá zvěrstva komunistů po válce. Na druhé straně je pravda, že kdyby projevili Mašínové lítost nad oběťmi, pak by ztratili punc svévolných zabijáků. Ono v té mediální masáži by to asi stejně zaniklo. Na druhé straně dělat z Mašínů příkladný kult hrdinství již nelze.

Když v nedávných letech došlo k několika setkáním veteránů vietnamské války, nebylo to o hrdinství, ale o smíření mezi Američany a Vietnamci.Problém Mašínů je v tom, že se nemají s kým smířit. Zločiny komunismu nebyly veřejně dostatečně odhaleny a komunističtí viníci nepřevzali svůj podíl viny, aby se pak bylo možno usmířit. V odporu k Mašínům hraje bagatelizace zločinů komunismu rozhodující roli.

3 0
možnosti
KB

Mě spíš napadá, proč bychom se na hodnocení Mašínů nebo kohokoliv měli shodnout?

Proč bychom se měli shodnout na hodnocení třeba Žižky?

0 0
možnosti
II

No a proč bychom nemohli? :-)

1 0
možnosti
Foto

Nabízí se otázka, proč by partyzáni nezabíjeli nevinné lidi a na tu není žádná rozumná odpověď, kromě jediné: VÁLKA.

Takže, tady bych žádné srovnání neviděl a jestli svůj pokus o ujednocení stanovisek myslíte vážně a ne jako pouhý námět ke článku, tak Vám sděluji, že se to snad stane, až budou všichni pamětníci po smrti a k tomu uplyne ještě pár desítek let.

0 5
možnosti
II

V českých zemích až do zahájení osvobození žádná válka nebyla. Byla tady cizí totalitní moc, před kterou jsme jako stát kapitulovali. Situaci za protektorátu tedy lze se situací v 50. letech srovnávat. Byla zde totalitní moc podporovaná cizí totalitní moci.

6 0
možnosti
  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Milující otec. Křesťansko-ateistický zenbuddhista. Překladatel na volné noze. Autor dvou knih.