Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mašínové nejsou ani to, ani ono, jsou slepá ulička.

0 0
možnosti
SB

navíc kam utíkali:

Do USA.

Do těch USA, které nás v Jaltě prodaly Sovětskému svazu za příslib, že SSSR pomůže s válkou proti Japonsku.

Já to té Americe tak dalece nevyčítám. Z jejich pohledu jsme byli malá a vzdálená země, navíc jedna část těm USA oficiálně vyhlásila válku. Nicméně je pravda, že Mašínové tady vraždili s vidinou nějakých USA, které se na nás jakožto velmoc klidně vykašlaly.

USA jsou pro mne nejpřijatelnější variantou ze všech v úvahu přicházejících, ale i ony mají tolik chyb, že kvůli nim tedy nebudu vraždit pokladníka a střílet na hasiče.

My se tady kvůli nějaké Americe budeme navzájem podřezávat a Američané potom, aby měli kšefty, budou Sovětskému svazu prodávat obilí.

Za existence SSSR měl Sovětský svaz málo obilí a USA jim ho klidně prodávaly. Kšeft je kšeft, ale oni budou kšeftovata a my v nich máme vidět někoho zásadového?

Chápu USA, že na nějakou vzdálenou evropskou maličkou zemičku kašlou, ale ať potom nechtějí, abychom se tady kvůli stejným USA zbláznili. Nebudu bláznit kvůli někomu, kdo zítra mě prodá Rusovi, když se mu to bude hodit.

1 3
možnosti
Foto

Přečtěte si dokumenty z Jalty a zjistíte, že se zde nemluvilo ani omylem o nějakých svérách vlivu. Pouze zde byly dohodnuty hranice Polska, a bylo zde dohodnuto, že spojenci nebudou v žádném případě zasahovat do vnitřních záležitostí osvobozených zemí. Když armáda USA došla k našim hranicím, tak v ten moment se jednalo o tom kam armáda USA dojde a kde se zastaví.

2 0
možnosti
PB

.... ste temu naliskal ze všech stran,- tata Mašín, okupace, Luža, četníci, partyzáni, fašisti, komunisti, použití "smrtící síly" v USA ..... ale to podstatný Vám tam schází a tím je pravý MOTIV konání Mašínů!,- porád mi totiž není jasný jak si hrdinové protikomunistickýho odboje vyřizujou účtu s civilama a neozbrojenejma esenbákama a nepočíhají si třeba na takovýho předsedu MNV, nebo na prvního okresního event. krajskýho tajemníka partaje, kteří v té době reprezentovali stávající moc a žádnou spešl ochrankou nedisponovali ?,- ..... taková blbost a už to má úplně jiný kontury, žejo ?!?

5 0
možnosti
II

„Předně by bylo dobré vzít na vědomí, že na rozdíl od svého otce a jeho spolubojovníků za sebou neměli žádný pořádný výcvik a naprosto žádné bojové zkušenosti. Také neměli tak jasného nepřítele. Josef Mašín starší bojoval proti okupantům z jiné země, příslušníkům jiného národa. Jeho synové se ocitli v situaci, kdy Češi mučili a popravovali Čechy. Situace byla značně nepřehledná a bylo těžké se rozhodnout, komu věřit a komu ne. Mnohem těžší než za války. Navíc jim chybělo napojení na někoho dalšího. Tři králové spolupracovali s dalšími odbojovými skupinami, byli ve spojení s exilovou vládou v Londýně. Josef, Ctirad a spol. se po této stránce pohybovali v naprostém vakuu. Tak improvizovali. Dělali chyby.“

Zdroj: http://indruch.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=592167

2 0
možnosti
OF

Já Mašíny spíše oceňuji. Jejich chybou je, že nepochopili, že ostatní to vzdali a začali kolaborovat, že si mysleli že Spojené státy se nás chystají osvobodit.

Měli v klidu odejít do Německa, vstoupit do armády a čekat. Jejich akce sice vzbudily v lidech naději, že se něco děje, je odpor proti řádění komunistů...ale tím to skončilo. A co týče toho podřezaného člena SNB ? Co mohu čekat, když si někoho

upřeně prohlížím ? Měl výčitky svědomí , že se nechal nachytat a tak se chtěl zavděčit komunistické vrchnosti tím, že udělá dokonalý identikit. Pravidlem rukojmí

/ týká se hlavně terostickýn útoků / je nedívat se od očí a nikoho si nepohlížet.

Ostatně slušný člověk by z SNB vystoupil...

3 2
možnosti
Foto

To si, ovšem, Ondřeji, představuješ jako dost naivně. Prostě a jednoduše vystoupit z SNB. Rád bych viděl toho, který by to udělal, jak by to zdůvodnil a co by on a jeho rodina dělali potom.

0 1
možnosti
JL

Zajímavá úvaha.R^

3 0
možnosti
II

Mimochodem, s tím hasičem to prý bylo takhle:

Když všechny stohy hořely a Ctirad Mašín a Václav Švéda se vraceli na kolech domů (podle plánu už měli být v bezpečí, ale vlivem technické závady na kole se zdrželi), upozornil na sebe Ctirad Mašín svým českým dialektem. Poněvadž měl problémy s padajícím řetězem, zůstával pozadu, a když je za vesnicí zastavili dva muži, nedokázal tak jako Václav Švéda včas ujet. Když mu Lecian zahradil cestu a pokusil se ho legitimovat, vytáhl Ctirad pistoli a vypálil dvě rány. Lecián se zasažen svalil na zem, muž který ho doprovázel se dal na útěk - Ctirad Mašín po něm taktéž dvakrát vystřelil, ale nezasáhl.

0 0
možnosti
SB

Takže je to jasné: Byli to zločinci.

2 2
možnosti
Foto

Vážený autore, sklidíte od rudé letky tvrdou kritiku, a to i přesto, že je Váš text poměrně vyvážený.

Někteří lidé velmi špatně rozlišují situaci, kdy byli komunistickým režimem zavražděni zcela nevinní lidé - to je pro ně nejspíše normální, protože "taková byla doba a co jsme si, to jsme si". Pak ovšem na druhé straně - budou nazývat vrahy ty, kteří zabili ony vyjmenované jedince. Nikdo neví, jak se to tehdy stalo, mohlo se stát, že ti přepadení jim vyhrožovali, že je udají, nahlásí a Mašínové zpanikařili. Tím nijak nehájím vraždu jako zločin a je na jejich svědomí, jak k tomu přistoupí. Jen mi vadí, že ti, co nejvíc křičí "vražda", "hnus" atd. jsou velmi shovívaví vůči Klementu Gottwaldovi, který má na svých rukách stonásobně více krve a přesto nevadí, že někteří jedinci z parlamentu se mu chodí jednou ročně vyplakat na hrob.

Vám karma za výbornou úvahu. R^

16 3
možnosti
SB

Mohu Vám říci, že já Gottwlada považuji za mnohem větší zrůdu než byli Mašínové, ale to nic nemění na věci, že i je považuji za zrůdy.

2 4
možnosti
II

No, někdo si halt pořád povede svou, jak to tak zatím čtu :-(

4 0
možnosti
Foto

oběť své doby nevystřelí hasiči oko

2 2
možnosti
SB

Pro mne je nejpodstatnější to, že zapálili stoh a potom postřelili hasiče, který ho hasil.

V ostatních činech lze spatřovat uričtou logiku odboje. Přeci jenom policista je policista a s režřimem spojen do určité míry je (píši "do určité míry", protože za všech společenských systémů policie řeší i věci na režimu zcela nezávislé, jako jsou dopravní nehody, kriminalita, hledání nezvěstných lidí apod.).

Avšak zapálení stohu a střílení po hasiočích je zcela jednoznačně trestný čin. Hasič Lecián přišel o oko, které mu muselo být amputováno.

To je pro mé vidění bratrů maqšínů rozhodující: Byli to zločinci.

2 2
možnosti
II

Nebo to bylo tak, že se je ten hasič snažil zadržet? (viz výše)

1 0
možnosti
  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Milující otec. Křesťansko-ateistický zenbuddhista. Překladatel na volné noze. Autor dvou knih.