Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Agapé, erós, filia

Kdybych mluvil jazyky lidskými i andělskými, ale lásku bych neměl, jsem jenom dunící kov a zvučící zvon. Kdybych měl dar proroctví, rozuměl všem tajemstvím a obsáhl všecko poznání, ano kdybych měl tak velikou víru, že bych hory přenášel, ale lásku bych neměl, nic nejsem. A kdybych rozdal všecko, co mám, ano kdybych vydal sám sebe k upálení, ale lásku bych neměl, nic mi to neprospěje. Láska je trpělivá, laskavá, nezávidí, láska se nevychloubá a není domýšlivá. Láska nejedná nečestně, nehledá svůj prospěch, nedá se vydráždit, nepočítá křivdy. Nemá radost ze špatnosti, ale vždycky se raduje z pravdy. Ať se děje cokoliv, láska vydrží, láska věří, láska má naději, láska vytrvá. Láska nikdy nezanikne (1. Korintským, 13)

Láska, o které Pavel píše, se nazývá řecky agapé. Je to láska nesobecká, láska pečující, láska bezpodmínečná. Všeobecná láska k lidem a mezi lidmi. Staří Řekové rozlišovali několik forem lásky. Například také erós nebo filii.
Agapé je to, čeho je v naší společnosti zoufalý nedostatek. A čím méně je agapé, tím větší prostor mají závist, nesnášenlivost, netolerance, hamižnost, nenávist. Žádný politický systém nebude fungovat, není-li mezi lidmi dostatek agapé. Ani ten nejdokonalejší model demokracie. Protože v demokracii rozhoduje většina. A jaký bude výsledek, když většina lidí bude plná závisti, nesnášenlivosti, netolerance, hamižnosti a nenávisti?
Přemýšlím, jak je na tom ve vztahu ke společnosti filia, tedy láska přátelská, a nejsem si jist. Všichni máme spoustu „přátel“. Minimálně na Facebooku. Ale podstatou filie je vzájemnost a sdílení. Ovšem musí to jít „ze srdce“. Nestačí, když je to založeno na principu „já pomohou tobě, ty pomůžeš mně“ – nezřídka pouze proto, abychom vyzráli na někoho třetího.
Také v partnerských vztazích, mají-li mít šanci na přežití, musí být jak agapé, tak filia. Samozřejmě by tam měl být tentokrát i erós, ale kupodivu – bez něj ten vztah nakonec přežít a fungovat může, pokud je na obou stranách dostatek agapé a filie. Opačně to nejde.
Je přirozené, že když se do sebe dva lidé zamilují, může za to hlavně erós. Erós nebo latinsky amor. To je ten rozpustilý „andělíček“ s lukem a šípem z kreslených vtipů.
Je to moc hezké, když se člověk nechá zasáhnout jeho šípem. Hezké, opojné, někdy i bolestivé. Bolestivé hlavně tehdy, když stejný šíp nezasáhne toho druhého. Nebo když zasáhne a vy se vrhnete do vztahu, který se zpočátku podobá jízdě na horské dráze. A vy si ho stejným způsobem užíváte. Ale pokud nedokážete rozvinout agapé a filii, kolečka se nakonec zadřou nebo uvolní a vy vyletíte z vozíku a narazíte si nos.
Odpůrci sexuální výchovy na školách mají v jedné věci pravdu: že sexuální výchova nestačí. Ano, bylo by třeba děti učit i tomu, jak rozvíjet agapé a filii. Ale dokáže něco takového děti naučit kantor, který sám nemá ani šajn o tom, co to vlastně je? Kantor, který je třeba sám plný zášti, předsudků, závisti a nenávisti? Učitelka, která zničila svou vlastní rodinu kvůli vztahu k jinému muži, protože sama zná jen erós?
Na rozdíl od agapé a filie je erós sobecký. Agapé se raduje z dávání, filia ze sdílení. A čím víc agapé dává a filia sdílí, tím víc se radují, tím víc rostou a sílí. Erós, to je hlavně touha, která je nenasytná. Chce hlavně brát a čím víc dostává, tím víc touží. Proto žádný vztah, kde je na jedné či obou stranách pouze erós, nemůže dlouho vydržet. Protože to zákonitě musí nakonec dospět do bodu, kdy „objekt touhy“ již není schopen při nejlepší vůli tu touhu nasytit. Zvlášť, když musí také pracovat, zabezpečit rodinu, starat se o dům, věnovat se dětem. A tak si člověk, který zná jen erós, začne hledat objekt nový. Obvykle takový, který je v něčem atraktivnější než objekt stávající. Třeba tím, že je mladší nebo líbivějšího zevnějšku. Nebo třeba jen tím, že má víc peněz…

***

Tak to tady dopisuju, a mám čím dál větší pochybnosti o tom, zda to má cenu zveřejňovat. Vidím, jak všelijací chytráci bohatnou na publikaci a prezentaci nejrůznějších„receptů na štěstí“. Týká se to třeba všelijakých těch autorů a počinů z oblasti new age. U náš včil frčí díky aktivitám Jaroslava Duška „Čtyři dohody“. Lidé to nadšeně poslouchají, přikyvují, sem tam se tím někdo začne i chvíli řídit, dokud ho to nepřestane bavit nebo ho zas nezaujme něco jiného.
Všechny tyto věci přitom vycházejí z několika jednoduchých a mnohem starších pravd. Jedna z nich je uvedena v perexu tohoto blogu. Další je třeba tato:
„Zrození je utrpení, stárnutí je utrpení, nemoc je utrpení, smrt je utrpení, smutek, žal, bolest, hoře a zoufalství jsou utrpení, přítomnost všeho, co je nepříjemné je utrpení, nepřítomnost toho, co je příjemné, je utrpení, nezískat to, po čem člověk touží, je utrpení...

Tato cesta vede k odstranění utrpení: správný pohled, správný záměr, správná mluva, správné živobytí, správné úsilí, správná vnímavost a správná koncentrace…“ (Buddha)
Není těžké si tyto věci vyhledat a přečíst. Pochopit se myslím, také dají docela snadno.  Ale přijmout je za vlastní  a skutečně podle toho žít, to je fuška. Já se o to už nějaký ten pátek snažím, a rozhodně nemohu říci, že by se mi to vždy dařilo. Respektive spíš se mi to nedaří. Jen tu a tam mám pocit, že se tomu maličko trošičku přibližuji. Ale i tak je to dobré. Je to něco jako kompas, který člověku pomáhá najít správný směr v různých životních situacích, kdy jím zmítají všelijaké negativní emoce.
Óm mani padmé húm

Autor: Igor Indruch | úterý 14.2.2012 13:00 | karma článku: 30,71 | přečteno: 8386x
  • Další články autora

Igor Indruch

Eliška a její rod

V dnešním blogu vám chci představit zajímavou ženu a autorku Elišku Antošovou, jejíž knihu Na autismus jedině autibiotika již brzy vydám ve svém nakladatelství.

15.10.2021 v 13:45 | Karma: 3,93 | Přečteno: 186x | Diskuse| Poezie a próza

Igor Indruch

Jakubův příběh

V tomto článku vám chci představit jednoho moc zajímavého autora. Autora, který se od ostatních autorů tak trochu liší.

5.8.2021 v 18:08 | Karma: 5,09 | Přečteno: 260x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Jak je důležité míti Bedny

Legrační na tom je, že jsem s tou knihou původně nechtěl mít vůbec nic společného. Já totiž nemám moc rád díla, ve kterých se zbytečně vraždí, mučí apod. Nejsem například vůbec fanouškem Quentina Tarantina.

4.8.2021 v 13:48 | Karma: 14,83 | Přečteno: 508x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Trampoty malého nakladatele II.

Po první, úvodní části, která byla, ano, poněkud nudná, několik „veselých historek z natáčení“. Není to opravdu vždycky jednoduché – udělat knížku. I když na první pohled to kdovíjak složitě nevypadá.

3.8.2021 v 12:25 | Karma: 6,92 | Přečteno: 178x | Diskuse| Kultura

Igor Indruch

Trampoty malého nakladatele I

Krátké glosy a postřehy o tom, jaké to je, když se člověk rozhodne na stará kolena vydávat knihy. Na první pohled je to možná taková nudná, nezáživná činnost. Nicméně dá se při tom užít legrace i přijít o nervy.

19.7.2021 v 12:30 | Karma: 7,44 | Přečteno: 148x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Školačku znásilnil, bodl a strčil do pytle. Ukrajinec si odpyká 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  9:14

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Milující otec. Křesťansko-ateistický zenbuddhista. Překladatel na volné noze. Autor dvou knih.