Něco k inkluzi (ale fakt enem kratce)

7. 03. 2016 12:00:00
V prvé řadě bych chtěl předeslat, že tomu moc nerozumím. Nejsem z oboru, moje děti jsou zaplaťpánbůh v zásadě zdravé a až na nějaké dílčí problémy celkem v normě.

Ale otevřu Facebook - inkluze. Otevřu iDnes - inkluze.

Tak jsem si o o tom něco málo přečetl.

A pořád tomu nerozumím.

Jako nerozumím tomu, o co komu jde.

Jakože je fajn, že máme nějaké ústavy a školy, kde se o děti, které do nějaké té normy tak úplně nezapadají, umějí postarat.

Na druhou stranu - co když tam někdo být nechce?

Já myslím, že nutit někomu nějaké jedno univerzální řešení, ať už to nebo ono, není to pravé ořechové.

Já bych řekl, že nejlepší je vytvořit možnost volby.

Určitě jsou děti, které by to v normální škole dost těžko dávaly - i s asistentem/asistentkou. Tak proč je tam za každou cenu hnát.

Na druhou stranu jsou určitě děti, které jsou dnes v ústavech a speciálních školách, přestože jim to tam tak úplně nesedí. A je dost možné, že kdyby chodily do normální školy, že by se jim tam líbilo a také by toho zvládly víc.

Tak proč nemít oboje?

A nenechat to rodičích, ať si to po poradě s odborníky a podle toho, jak ty děti budou na co reagovat, rozhodnou sami?

A ještě něco: ten argument, že pomalejší dítě brzdí celou třídu, je lichý. Já jsem chodil na základku, kdy nás bylo ve třídě tak 35 i víc. A vždy tam byl pomalejší žák. Brzdil nás jako třídu? Ne. I při těch 35 žácích to učitelky obvykle zvládaly tak, že ten žák nebo žákyně dostali nějakou tu péči navíc, zatímco my jsme třeba pracovali samostatně nebo po skupinách. Spíš byl problém, že tyhle děti se někdy stávaly obětí šikany. Což ale není neřešitelný problém. Zvlášť, když tam bude figurovat asistent a dětí je dnes ve třídách o dost méně. Vlastně není vůbec pravda, že se tempo výuky řídí nejslabšími žáky. Jede se podle osnov a tempo udává učitel/ka. A ta se řídí víceméně průměrem, nikoliv však aritmetickým. Spíš nejpočetnější skupinou. Když někdo nestíhá, tak má buď smůlu, nebo mu rodiče najdou nějaké doučování apod. Kdyby se čekalo na nejslabší žáky, tak by se neodučilo vůbec nic. Nadprůměrně nadaní žáci mají ovšem také smůlu.

Na základce jsem si mohl stěžovat já, protože jsem byl ve třídě vždy ze všech nejchytřejší, heč. A většinu času jsem se tam děsně nudil. Fakt hrozně. To bylo strašné. Občas jsem si četl pod lavicí, ale to učitelky neviděly rády. Tak jsem si kreslil do sešitu zvířátka a vymýšlel příběhy. Ale nikdy jsem neřval, že tam ty ostatní děti nechci. I když někdy jsem opravdu trpěl, když jsem se musel dívat, jak jsou blbé a jak jim nedocházejí úplně elementární věci. Třeba si pamatuju, to bylo ještě ve školce, jak se nás vychovatelka ptala, kde pracují rodiče. Většina dětí řekla: „Můj tatínek pracuje v práci.“ Jenom já jsem dokázal říct: „Můj tatínek pracuje ve výzkumném ústavu travinářském, kde se zabývá genetikou a šlechtí nové odrůdy.“ Ve škole pak měli na prvním stupni kluci hokejky Artis Baby. A četli to tak, jak se to píše. Když jsem se jim snažil vysvětlit, že se to čte „bejby“, je to anglicky a znamená to, že je to hokejka pro děti, tak se mi smáli. A tyhle problémy mám vlastně dodnes. Vždycky něco říkám, vím, že mám pravdu, ale lidé se mi smějí. Nebo mi nadávají. Protože tomu nerozumí. Protože na to nemají mozkovou kapacitu. A já s nimi musím žít. Nemohu ty konvičkovce, Okamury a okamurovce, Bartoše a bartošovce, Cvalíny a cvalínovce či jiné podobné nechat zavřít do ústavu. Jednak by se tam nevešli, druhak nevím, kdo by se o ně chtěl starat. Přitom není pochyb o tom, že ostatním lidem by se bez těchto handicapovaných jedinců žilo lépe. Nebrzdili by nás, nerozvraceli naši společnost atd. :P

Autor: Igor Indruch | pondělí 7.3.2016 12:00 | karma článku: 17.18 | přečteno: 1029x

Další články blogera

Igor Indruch

Eliška a její rod

V dnešním blogu vám chci představit zajímavou ženu a autorku Elišku Antošovou, jejíž knihu Na autismus jedině autibiotika již brzy vydám ve svém nakladatelství.

15.10.2021 v 13:45 | Karma článku: 3.93 | Přečteno: 186 | Diskuse

Igor Indruch

Jakubův příběh

V tomto článku vám chci představit jednoho moc zajímavého autora. Autora, který se od ostatních autorů tak trochu liší.

5.8.2021 v 18:08 | Karma článku: 5.09 | Přečteno: 260 | Diskuse

Igor Indruch

Jak je důležité míti Bedny

Legrační na tom je, že jsem s tou knihou původně nechtěl mít vůbec nic společného. Já totiž nemám moc rád díla, ve kterých se zbytečně vraždí, mučí apod. Nejsem například vůbec fanouškem Quentina Tarantina.

4.8.2021 v 13:48 | Karma článku: 14.54 | Přečteno: 508 | Diskuse

Igor Indruch

Trampoty malého nakladatele II.

Po první, úvodní části, která byla, ano, poněkud nudná, několik „veselých historek z natáčení“. Není to opravdu vždycky jednoduché – udělat knížku. I když na první pohled to kdovíjak složitě nevypadá.

3.8.2021 v 12:25 | Karma článku: 6.52 | Přečteno: 176 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 588 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2062 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 119 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2359
Milující otec. Křesťansko-ateistický zenbuddhista. Překladatel na volné noze. Autor dvou knih.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...