Igor Indruch

Češi, jste k smíchu nebo k pláči?

31. 03. 2016 13:00:00
Člověk může mít různé politické názory a nemusí souhlasit s politickými názory jiných lidí. Ale některé věci by měli vnímat všichni lidé bez rozdílu, protože je ohrožují bez ohledu na politické názory.

Nevím jak ostatní, ale já sleduji chování české policie v posledních měsících se vzrůstajícím znepokojením, a to z toho důvodu, že jednání policie je nekonzistentní a v rozporu s demokratickými principy.

Začněme třeba něčím apolitickým, a sice zákrokem s použitím donucovacích prostředků proti člověku, který se dopustil pouze toho, že přešel ulici na červenou. Podle policejní inspekce je takové jednání v naprostém pořádku.

Zdokumentováno je také několik případů, kdy policie tvrdě zasáhla proti majitelům tzv. growshopů, proti lidem, kteří si pěstovali marihuanu pro osobní potřebu jako lékařskou bylinu a v jednom případě dokonce proti zaměstnancům řádně evidovaného pěstitele technického konopí bez obsahu THC. Jednu starou a nemocnou paní dohnala policejní šikana až k sebevraždě.

Následují již incidenty s politickým podtextem:

Romská aktivistka Ivanka Mariposa Čonková byla dvakrát zadržena za to, že při demonstraci držela tzv. českoromskou vlajku. A to přesto, že minimálně v době druhého zadržení museli příslušníci policie vědět, že tzv. českoromská vlajka zákon nijak neporušuje.

Následně policie nijak nezasáhla proti mužům, kteří během jiné demonstrace drželi v ruce makety šibenic.

A konečně při návštěvě čínského prezidenta naše policie několikrát zasahovala proti českým občanům, kteří měli v ruce tibetskou vlajku a nečinně přihlížela, když tyto lidi napadali občané Čínské lidové republiky. Netřeba snad zdůrazňovat, že úkolem české policie ve všech případech bylo české občany před útočníky chránit.

Policie dokonce neváhala vynucovat si vstup do soukromých prostor a požadovat odstranění tibetských vlajek vyvěšených v oknech apod.

Policie zakročila proti aktivistům, kteří se snažili odstranit či nahradit čínské prapory podél Evropské třídy v Praze. Nijak však nezakročila proti subjektu, který svévolně obsadil reklamní prostor v dlouhodobém pronájmu soukromé firmy.

Při několika dřívějších demonstracích policie poměrně tvrdě zasáhla vůči aktivistům, kteří proti dané demonstraci protestovali a narušovali její průběh. Ano, tito aktivisté se dopustili přestupku proti právu shromažďovacímu. Zákon v tomto případě hovoří zcela jasně:

§ 14

Přestupek proti právu shromažďovacímu

(2) Přestupku se dále dopustí ten, kdo

b)

neoprávněně ztěžuje účastníkům shromáždění přístup na shromáždění nebo jim v tom brání;

Za přestupek hrozí pokuta, a to až do výše 5000 Kč. Nikde v zákoně není uvedeno, že má police právo či snad dokonce povinnost používat proti osobám, které se daného přestupku dopustí, používat donucovací prostředky.

Vedle toho existuje poměrně známý videozáznam, kdy policie nijak nezasahuje proti demonstrantům s kuklami na hlavách. Ti se totiž rovněž dopustili přestupku proti právu shromažďovacímu:

d)

jako účastník shromáždění má obličej zakrytý způsobem ztěžujícím nebo znemožňujícím jeho identifikaci, je-li proti shromáždění prováděn zákrok útvaru Policie České republiky,

Zákrok útvaru Policie České republiky prováděn byl, to je ze záznamu rovněž jasně patrné.

Naposledy se policie sama dopustila přestupku proti právu shromažďovacímu, když při několika příležitostech bránila účastníkům v přístupu na řádně ohlášenou demonstraci. Nepustila dokonce poslance Parlamentu České republiky a poslance Evropského parlamentu.

Povšiml jsem si, že řada lidí vyjadřuje nad tímto postupem policie značné uspokojení. Ve skutečnosti by však měli sami nad sebou zaplakat. Nikdy bychom se neměli radovat z toho, když policie neoprávněně zasáhne proti někomu, kdo má momentálně jiný názor než my nebo nám prostě není sympatický. Protože všechny takové případy znamenají, že u nás policie nedodržuje zákony a nepodléhá řádné kontrole. Že u nás není právní stát, ale naopak se zde pomalu, ale jistě vytváří stát policejní. A karta se může velice rychle obrátit a příště může policie takto neoprávněně a tvrdě zakročit proti komukoliv z nás – třeba jen proto, že se ocitne ve špatný čas na špatném místě či se dopustí nějakého banálního přestupku – například přejde ulici na červenou. A nikdo se nikde žádné spravedlnosti nedovolá.

Plně chápu, že někteří lidé mají výhrady např. proti Evropské unii, mají strach z islámu, zneklidňuje je uprchlická krize, pociťují sympatie třeba k Rusku nebo Číně apod. Každý má právo vnímat tyto věci po svém.
Každý by si však měl dobře rozmyslet, zda chce žít v demokracii a v právním státě. Protože pouze dokud žijeme v demokracii a právním státě, můžeme si dopřávat ten luxus vyjadřovat nahlas své názory a postoje a navzájem spolu nesouhlasit.

Autor: Igor Indruch | karma: 24.55 | přečteno: 1516 ×
Poslední články autora