Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ja jsem si musela zmenit taky prijmeni.

Dokonce uz dvakrat. A musim si proste zvyknout. Zamyslela jsem se nad tim, ze kdyby byla ta moznost, tak si necham svoje puvodni rodne. Jenze i to rodne je po otci, tedy po muzi. Moje matka prevzala taky to muzske. A jeji matka taky. A to se vdaly skoro vsechny jen jednou....jedna dvakrat.

POvazuji to za neprirozene, muz se muze ozenit treba 10x nemeni jmeno. I jeho deti jsou po nem pojmenovany y to i v tom pripade, ze je temer nikdy neuvidi ani se o ne nestara. Proste patriarchat. Zeny jako takova mohou mit jmeno jen po otci nebo po manzelovi.

Je zvlastni, ze matka je opravdu "vzdy jista" (v nasi spolecnosti je toto prislovi naprosto nepochopeno) a jeji deti, ktere jsou urcite jeji (antoz neexistuje matka, ketra by nevedela, ze je matka) maji jine, nez matcino jmeno.

0 0
možnosti

citace: Stále se považuji za feministu, ale ještě více se mi libí to slůvko „gender“, protože ho chápu tak, že pokrývá širší problematiku. Že už nejde jenom o srovnání postavení žen vůči mužům, ale o studium a řešení problémů obou pohlaví. Pravda - poměrně dost lidí stále dává mezi feminismus a gender rovnítko. Ale to je, myslím, právě chyba. Bude fajn, když muži pochopí, že gender není proti nim, ale také pro ně.

Gender je skutečně širší pojetí feminismu a moderní feministky třetí vlny to tak správně vnímají. Gender se netýká jen mužů, ale i homosexuálů, transexuálů. V pohledu třetí vlny feminismu se pohlíží i na diskriminace mimo gender (třeba i skrze rasu či náboženství). Ale to už je nad rámec tvého článku.

1 0
možnosti

No toto? Uz dva muzi dohromady v Ceske republice? R^V

0 0
možnosti

Já myslím, že jsou ženy stále značně diskriminovány. Otázka zda silně. Samozřejmě jsou diskriminovány méně než v Africe, Asii a Jižní Americe. Asi méně než silně :-)

Žijeme v éře třetí vlny feminismu. První vlna usilovala zejména o volební právo. Druhá vlna po 2. válce usilovala o to, vyrovnat se mužům. V Evropě od osmdesátých let třetí vlna usiluje o vyvolání veřejného dialogu o jakékoli diskriminaci, nejen vůči ženám. Tedy i mužům. U nás propagace těchto myšlenek a informací prakticky neexistuje. Je to proto, že zastoupení žen ve vedení státu je tak nízké, že na tyto otázky dojít ani nemůže.

citace: Proto je třeba mít přirozenou nedůvěru k různým navrhovaným „rychlým řešením“ jako jsou kvóty či nějaké direktivní narovnání platů.

Zde nemohu souhlasit. Nejde o žádné rychlé řešení. Kvóty jsou navrhovány proto, že jsme se v přístupových smlouvách k EU zavázali v ohledech zastoupení žen plnit nějaké ukazatele, které již měly vést k viditelnému srovnání situace žen ve vedení státu a polostátních firem. Tempem české realizace bude vyrovnání k žádoucímu stavu trvat kolem tisíce let. V takové situaci jsou kvóty logickou alternativou k záměrnému nekonání v této věci.

citace: vezmeme ženu, protože ta bude ochotná to dělat za 25 000, kdežto muž by chtěl minimálně o pět tisíc víc.“ Diskriminoval ten podnikatel někoho?

Zde podnikatel využívá předchozí diskriminace. Navíc není jisté, že by nenašel na vypsané místo za nižší cenu muže. Je to jen zdánlivě ilustrační příklad, ale nevhodný, jelikož ze zákona nelze stanovit ženské a mužské platy. Že to ženy nežalují a státní orgány nestíhají je věc druhá. Nedůvěra k právní ochraně je v naší zemi pověstná.

0 0
možnosti

Díky za reakci. Jak píšu v článku, osobně jsem spíš pro motivační kroky směřující k tomu lepšímu vyrovnání rolí.

Kromě toho je opravdu faux pas mluvit o kvótách pro firmy, když katolická církve vůbec odmítá ženy pustit na určitá místa. A otevřeně hlásá, že s tím ani nehodlá nic dělat. To je prostě do očí bijící nepoměr. A neřeší to ani EU. Prostě si na katolíky nikdo netroufne.

0 0
možnosti
Foto

Uf, vy jste mi dal tím čtením zabrat. Ale...fakt dobrýR^

2 1
možnosti

Neeee! Já Vám chtěla dát plus, ale malá obrazovka, velký prst - a tragédie je na světě. Můžu si to nějak odpracovat?

3 0
možnosti

Když jsem viděla nadpis a komentáře, byla jsem si jistá, že se mi článek nebude líbit a že s Vámi nebudu souhlasit. Clánek jsem poctivě přečetla - a (na pár drobností) se mi líbí a souhlasím. Je vidět,že o tom přemýšlíte. Není to takový ten typický jednostranný umyslně vyhrocený blog. Možná proto máte tak nízkou karmu a tak málo komentářů. ;-) Skoda.

1 0
možnosti
Foto

No jo, samým zaujetím jsem neklikla na karmu, jdu to napravit:-).

A ono je to na komentování složíté, protože je to dlouhé a jedno téma "překřičí" další. V tom je trošku nevýhoda. Taky jsem si říkala "tohle doplním" a "tohle taky" a "tohle je zajímavé" ...a už jsem nevěděla, co bylo na začátku, zcela uhnána snahou dočíst a pochopit :-)

1 0
možnosti

Mluvíte mi z duše, nedokážu to napsat, natož zdůvodnit, ale už dlouho to takto cítím. Jdu si Váš článek ještě jednou v klidu zažít. Jsem žena, přesto děkuji a palec hodně nahoru!

2 0
možnosti

Taktez!!

Potesilo mne to. Zcela vazne. A pripojuji se.

0 0
možnosti

Dnes Vás nebudu kritisovat. Většina Vašich východisek je správná, většina závěrů je akceptovatelná.

Ale je to úplně jedno. I kdybyste to vytesal do žuly a vystavil na náměstí každého města, stav a trend nezměníte.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS