Diskuse

Mýtus o rozdílech v platech mužů a žen padl

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Přesně - karma. A patří k tomu i fakt, proč kvalifikované ženy mají málo nebo žádné děti. Opět kvůli přetrvávajícímu patriarchátu.

0 0
možnosti

a) nadpis trošku klikbajtový

b) faktory, kde se bere wage gap jsou bezva, ale mám jednu rejpavou poznámku: nejste první, kdo je objevil. A popravdě, nemyslím, že si moc lidí myslí, že wage gap je dán přímou platovou diskriminací (ta by snad byla dokonce protizákonná, ne?). Jasně, že je za tím spousta komplexních faktorů. Které ale v součtu dělají to, že ženy mají míň. Což zas způsobuje další problémy A udržuje to ty předchozí (když má muž víc, on je živitel, ona jde na RD, ona má nižší důchod, ona je na něm ekonomicky závislá atd.).

c) nejvíc díky za poslední odstavec. To bych někde vytesala, nutila to lidi si přečíst několikrát dokola a ať mi antifeministi slovo po slově vysvětlí, v čem to není pravda.

1 0
možnosti
Foto

J64a80n96a 39M21a47j54o85v59á

12. 8. 2016 19:59

Za první část velké poděkování - za souhrn faktorů, které nás ovlivňují.

A za tu druhou...tam ať si to každá rodina udělá tak, jak chce. Kdo chce rovnocenně, nechť to tak má, kdo tradičně, není důvod je považovat za "tmáře". Za mne by bylo daleko užitečnější zvýšit celkovou podporu rodin, ať už v rovině etické (prostě "normální je se nerozejít") nebo ve způsobech podpory (daňové úlevy pro rodiny) a motivace. Dnešní podpora "chudých", kdy jsou všude definovány samoživitelky rozpadům vztahů spíše napomáhá a ono je vždycky (ač jen zdánlivě) jednodušší to, co považujeme rozbité zahodit než to pracně opravovat.

Vám karma.

0 0
možnosti
Foto

K24a78r55e48l 57C46a34c65h

12. 8. 2016 18:10

Tento článek se mi velice líbí. Myslím, že obsahuje i ta pro a proti, pokud jde o tradiční uspořádání rodiny. A v tom základním, pokud se údajné platové diskriminace týká, ho pokládám za zcela pravdivý. Ode mne karma.

0 0
možnosti

To je rozhodně také zajímavá studie. Ale není tam popsaná metoda výzkumu. Je-li to prostý průměr za obor, tak se tam v některých případech projeví ty funkční rozdíly. V některých ne.

0 0
možnosti

Mám jen poznámku vůči tomu, že patriarchát je přežitek. Někde jsem četl docela dobrý protiargument, a ten je: V současnosti je patriarchát sice daleko slabší než v minulosti, tedy že muži se daleko více zapojují do chodu domácnost, péče o děti apod. Ale tento posun vůbec nesnížil rozvodovost, která je nyní přes 50%. A u nesezdaných je "rozchodovost" ještě vyšší.

Čili to odbourávání patriarchátu až zas tak pozitivní efekt nemá.

2 0
možnosti

Tam se uplatňuje víc faktorů, některé zmiňuji i v tom článku.

Srovnávat to z minulostí tak úplně nelze. Protože jedním z faktorů je i to, že pro ženu je dnes snazší se rozvést než v minulosti. Celá procedura je snazší a ženy už nejsou na mužích tak závislé. Ale to je samozřejmě dobrý trend. Manželství by nemělo být vězením.

Vedle toho se nám ten model rodiny zatím až tak moc nezměnil. Zatím jsou to spíš jen takové kosmetické změny.

A dost často ty patriarchální stereotypy působí na rozpad té rodiny. Ať už tím, že muž je víc v práci než doma, zatímco žena má domácnosti a dětí už plné zuby, což, samozřejmě vztahu nepřidá, nebo tím, že některé ženy si nakonec těch mužů, kteří se na výchově dětí a domácích pracech podílejí, přestanou vážit. Protože mají někde v mysli pořád uložený ten obraz toho macho hrdiny.

Je to složitý proces, který vyžaduje i určitou změnu mentality.

0 0
možnosti

Chtěl jsem vám dát karmu, ale posledním odstavcem jste to totálně zazdil. Já bych něco takového nevydržel a byl bych blízko té mašli. Protože pro mě je mnohem snazší rodinu uživit, než běhat kolem malých dětí. Pokud by se mi stát pokoušel něco takového nařídit, musel bych nejspíš podat žalobu proti státu za nepřiměřené zasahování do soukromí. Takové rozhodnutí musí zůstat výlučně na rozhodnutí rodičů (a znám případy takto prohozených rolí, na dobrovolné bázi).

Naštěstí jsem už ve věku, kdy se mě to osobně nedotkne, ale mladým bych to rozhodně nepřál.

2 0
možnosti

A Vy si myslíte, že ženy, které jsou na mateřské třeba 3 roky i déle, z toho kolikrát nejsou „na mašli“? Samozřejmě, že po někoho je péče o děti přirozenější, pro někoho méně. Nicméně, jak to trvá moc dlouho a je to spíš úděl než volba, leze to na nervy skoro každému.

2 0
možnosti

Dobre receno:

"Hodně se mluví třeba i o tom, jak dítě potřebuje „mužský vzor“. Ale co je to za vzor, když je skoro pořád v práci a na vlastní děti nemá čas? Když se budou muži a ženy rovnoměrně podílet na péči o děti (a to včetně rovnoměrného rozdělení rodičovské dovolené), budou z toho profitovat všichni zúčastnění. Ženy nebudou tolik znevýhodněny na trhu práce."

Ten muzsky vzor je mi taky zahadou...

3 0
možnosti